Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Félrevezették a közvéleményt: mégis lehet oltani a várandósokat!

kategória: babaszoba.hu, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet, Influenza (világ)járvány, Nátha-influenza

Magánvélemény volt, és szöges ellentétben áll a hivatalos szakmai kollégiumi állásfoglalással az, amit a TV2-ben egy infektológus állított arról, hogy az új influenza elleni oltás veszélyes a várandósokra és gyermekekre.
A hivatalos állásfoglalás, az Infektológiai Szakmai Kollégium, illetve a Klinikai Genetikai Szakmai Kollégiumtól és a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium határozott véleménye is az, hogy a várandósokat szabad, sőt kifejezetten ajánlott oltani. A TV2 Tények című műsorában elhangzott véleményt pedig visszautasítják, mint szakmailag megalapozatlant.

A magyar oltóanyag biztonságos a magzatokra nézve is - hangzott el az egészségügyi miniszter, a pandémiás bizottság és az országos tiszti főorvos által tartott sajtótájékoztatón.

A várandósoknak a 2. és 3. trimeszterben lehet beadni a vakcinát, bár Czeizel Endre orvos-genetikus szerint valószínűleg az első trimszerben sem okoz problémát az oltás. A minisztérium mindenesetre azt ajánlja, hogy az első trimeszterben lévő nőket úgy védjék meg, hogy a környezetük legyen beoltva - így nem lesz kitől elkapni a vírust.

Kérdésre válaszolva Székely Tamás egészségügyi miniszer kifejtette, hogy terhesekkel sehol sem végeznek kísérlet - mert etikailag ez problémás. Azonban az Egyesült Államokban végeztek úgynevezett utánkövetéses vizsgálatokat, tehát az influenzával oltott nők gyermekeit vizsgálják rendszeresen. Ez alapján azt a következtetést vonták le, hogy az oltás nem okoz károsodást a magzatban.

A terhes nőre, illetve a magzatára tehát nem az oltás veszélyes, hanem az oltás elmaradása, mivel az influenza magas lázzal jár, amely alig csillapítható. A magas láz pedig fejlődési rendellenességet, illetve koraszülést okozhat - hívták fel a figyelmet a szakemberek.
Járvány esetén a lakosság egyharmada fertőződik meg, és mivel a várandósok (immunrendszerük átmeneti gyengülése miatt) fogékonyabbak a fertőzésekre, ezért a gyermeket várók minimum harmada, de akár fele is elkaphatja az influenzát.
Ezt kell megelőzni, és ennek egyetlen hatékony módszere van: az oltás.
Arra a kérdésre, hogy oltásoknak milyen mellékhatásai vannak, amelyek veszélyesek lehetnek az anyára vagy magzatra nézve, a tiszti főorvos elmondta, hogy 150 beoltott közül 1 embernek volt láza, de egyik sem haladta meg a 38 fokot. Az influenza ellenben 4-7 napig tartó, ennél jóval magasabb lázzal jár, és erre minden második, harmadik várandós számíthat influenzafertőzés esetén.


A megbetegedési és halálozási statisztikákból is az derült ki, hogy várandósoknál a súlyos szövődményeknek, az intenzív osztályra kerülésnek, a gépi lélegeztetés szükségességének gyakorisága négyszer-hétszer (!) nagyobb a lakosság egyéb részéhez képest. A halálesetek is jóval gyakoribbak a kismamáknál.
"A nem oltásnak súlyos jogi felelőssége van!" - tette hozzá dr. Falus Ferenc a tiszti főorvos, aki elmondta, hogy komoly következménye lehet annak, ha egy várandóst orvosa lebeszél az oltásról, majd a terhes asszony megbetegszik influenzában, és szövődmények alakulnak ki nála.

A Pandémiás Prevenciós Bizottság ülésén egyébként elhangzott: a magyar oltóanyag a legkevésbé reaktogén, tehát a legkevesebb olyan anyagot tartalmazza, amelyek felelősek lehetnek oltási reakciókért. Az egyedi, magyar tisztítási eljárás miatt a magyar vakcina a leginkább tiszta, ötödannyi szennyezőanyag van, mint más oltóanyagokban.

Kéky Kira

2009.10.20 00:09:05

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések