Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A makrotápanyagokon is túl

kategória: Táplálkozás

Az ételeinket alkotó makrotápanyagok, mint a zsírok, fehérjék és cukrok helyett érdemesebb még mélyebben, a sejtek szintjén elemezni ételeinket - állítják a Cincinnati Egyetem kutatói. Ajánlásuk szerint táplálékunkra egyfajta "hormonkoktélként" kell tekintenünk, a tápanyagok sejtekre gyakorolt hatásai miatt.

A leucin aminosav például nem a szervezetünkben termelődik, hanem a táplálkozás során jut be a testünkbe. Korábbi kutatások alapján kiderült, hogy a leucin az agyban olyan folyamatokat indít be, aminek hatására lecsökken az étvágy és ennek következtében testsúlycsökkentő hatása van, mondta dr. Randy Seeley és dr. Karen Ryan, a tanulmány két szerzője. A leucin aminosav mikrobiotikus tápanyag megtalálható többek között a szójababban, a marhahúsban, a barna rizsben, a tojássárgájában és a tehéntejben.

"Táplálkozás során a zsírnál, a fehérjénél és a cukornál sokkal több és változatosabb mikrobiotikus szintű tápanyag kerül a szervezetünkbe. Amint a tápanyagok lebomlanak, a mikrobiotikus komponensek elkezdenek keringeni a véráramban, és a hormonokhoz hasonlóan megváltoztathatják a különböző belső szervek sejtjeinek felszínén található receptorok működését - magyarázta dr. Seeley. Ily módon képes a testünk "meghallani" és reagálni arra, hogy milyen ételeket eszünk, és ahogy a hormonok képesek befolyásolni az egészségi állapotunkat, ugyanúgy a táplálékunkból származó "hormonszerű" mikrobiotikumok is hatással vannak az egészségünkre.

A Cincinnati Egyetem kutatóinak tanulmánya a Science című tudományos szakfolyóirat februári számában jelent meg.

2013.03.01 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések