Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tesztoszteronpótlás segíthet a gondokon

kategória: Öregedés

A tesztoszteroninjekció új reményt adhat az alacsony nemi vágytól szenvedő férfiaknak, ráadásul a szívrohamtól is megvédheti őket - derült ki egy új tanulmányból. Az öt injekciós kezelésen átesett férfiak nemi vágyának és állóképességének szintje drámai mértékben megemelkedett, ráadásul a kedélyállapotuk és a koncentrációs készségük is javult, és a testsúlyuk is csökkent. A kísérlet előtt a férfiak 64 százaléka számolt be alacsony libidóról, a tesztoszteronkezelés után viszont csak 10 százalék. Bár a kísérletben alacsony tesztoszteronszintű férfiak vettek részt, a szakértők úgy vélik, hogy az eredmények azokra a férfiakra is vonatkozhatnak, akiknél a tesztoszteron szintje a normális érték alsó határára esett vissza, ami az öregedés következtében gyakran előfordul.

A herék által termelt tesztoszteron hormon felelős a férfi nemi jelleg kialakulásáért, valamint az izomtömeg és a csontegészség fenntartásáért, illetve az elegendő mennyiségű vörösvérsejt termeléséért is. A hormon szintje azonban az életkor előrehaladásával visszaesik, és a férfiak közel 40 százaléka tapasztalja meg az alacsony tesztoszteronszintet, amit "férfi menopauzaként" is emlegetnek.

A tesztoszteron szintjét 12 nmol/liter felett tekintjük normálisnak. A 8 nmol/liternél alacsonyabb szintű férfiak esetében hipogonadizmust diagnosztizálnak, körülbelül minden ötvenedik férfi szenved ettől az állapottól. Ott van azonban az a bizonyos 8 és 12 nmol/liter közé eső szürke sáv, amelybe több százezer férfi tartozik. Egyes kutatók szerint számukra is előnyös lehet a gél vagy injekció formájában alkalmazott tesztoszteronpótlás.

Raj Persad, a Bristoli Urológiai Intézet professzora elmondta, hogy ha kiragadjuk ezeket a férfiakat irodai munkájukból, rávesszük őket arra, hogy fogyasszanak kevesebb egészségtelen ételt és italt, kezdjenek mozogni, és vessék alá magukat tesztoszteronpótló kezelésnek, drámai mértékben javíthatnánk életerejüket, energiájukat és szív-érrendszeri egészségüket. "Nem tudjuk, melyik a kulcs, a tesztoszteron, az étrend vagy a testmozgás, de a szemem láttára változtatta át a betegeket" - állítja Raj Persad. A kísérlet során az alacsony libidójú férfiak aránya drámai mértékben csökkent a tesztoszteron injekció hatására. A hormonpótlás ráadásul a vérnyomás és a koleszterinszint csökkenésével is járt.

2012.12.14 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések