Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Felnőttek mellett gyermekek is küzdenek a rák ellen - animációs filmmel

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy

Egy különleges, a rák jeleire figyelmeztető animációs filmet mutatott be a Magyar Rákellenes Liga. A Nyolc figyelmeztető jel című film egy pusztaszabolcsi kisfiú rajzaiból készült.


A rajzokat pályázaton választották ki; a gyerekek rajzaiból kiállítás is nyílt, és oktatófüzetek illusztrációjául is szolgáltak. A kisfilmben beteg állatok hívják fel a főbb tünetekre a figyelmet: a hirtelen csontsovánnyá fogyó vízilovat, a szemölcsökkel teli bárányt, a csúnyán köhögő sárkányt kórházba viszik és kivizsgálják; rajtuk keresztül mutatják meg azokat a tüneteket, melyekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Az idei Rákellenes Nap fő üzenetének azt választották, hogy a rák megelőzhető, a betegség nem egyenlő a halálos ítélettel. "Három rákbetegséggel diagnosztizált betegből egyet sajnos elveszítünk, de egyet meg lehet gyógyítani, egyet pedig el is felejthetnek az orvosok, hiszen a betegsége megelőzhető volna megfelelő életmóddal" - mondta a rendezvény házigazdája, dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

A Nemzeti Rákellenes Napon Dollinger Gyula emlékéremmel tüntették ki az Év Onkológusait, dr. Balogh Zoltánt, a Miskolci Megyei Kórház Onkológiai Osztályának főorvosát és dr. Garami Zoltánt, a Debreceni Egyetem Sebészeti Intézetének klinikai szakorvosát. Az orvosokat a betegek jelölhették a megtisztelő címre, a pályaműveket szakmai zsűri bírálta el.

Huták Judit

2010.04.20 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések