Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Felmérték a dohányzás miatti rákos esetek számát

kategória: Daganatos betegségek

Tíz európai országban évente 270 ezer dohányzás által okozott rákos esetet diagnosztizálnak - állapították meg az EPIC elnevezésű uniós kutatásban. A felmérésbe Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Spanyolország, Svédország és Nagy-Britannia összesen 440 ezer lakosát vonták be. Az átlagosan tizenegy éven át tartó követéses vizsgálatot 1992 és 2000 között kezdték el ezekben az országokban, a vizsgálatban részt vevő emberek egyikének sem volt rákbetegsége az induláskor.

A követés időtartama alatt 14 563 személynél állapítottak meg olyan daganatos betegséget, amelyet a kutatók szerint teljesen vagy részlegesen a dohányzás okozott. Százezer lakosra vetítve ez 270 rákos esetet jelent. A kutatás adatai szerint a jelenleg is dohányzóknál 2,6-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki a dohányzással kapcsolatba hozott ráktípusok valamelyike azokhoz képest, akik soha nem dohányoztak. A már leszokott dohányosoknál pedig 1,5-szeres volt a kockázat.


A dohányzással összefüggésbe hozott vezető ráktípusok között van a tüdőrák, a vastagbélrák, valamint a veserák és a húgyutak daganata. Kisebb mértékben, de kapcsolatba hozhatók vele: a gyomor, a száj és a hasnyálmirigy tumora, valamint a leukémia egyes formái. A dohányzás egyes ráktípusokhoz való hozzájárulási arányát egy arányszámmal vették figyelembe az elemzésnél. Becsléseik szerint átlagosan a rákos esetek 35 százalékát okozta a dohányzás, de a tüdőrák esetében például 80 százalék fölötti volt a "hozzájárulás" mértéke.

Animáció: HáziPatika.com

2012.12.04 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések