Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Felmérik, hogy milyen életet élnek a csontritkulásos, diabéteszes és mellrákos betegek

kategória: Csontritkulás, Daganatos betegségek, Diabétesz, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás

Három, népegészségügyi szempontból fontos betegségcsoport életminőségét térképezik fel az "Együtt az egészségért" program keretében.


A csontritkulásban, diabéteszben szenvedők és mellrákosok egészségéről készítenek felmérést azzal a céllal, hogy modellezhető legyen a betegek egészségváltozása. Így az egészségügyi döntéshozók tisztában lehetnek azzal, hogy egy-egy intézkedésük milyen mértékben változtatja meg az érintettek helyzetét, életkilátásait. Ez a három betegség összesen körülbelül másfél millió embert érint Magyarországon.

A betegek csoportjából statisztikailag is értékelhető mintát vesznek, hozzájuk orvosokon és beteg
szervezeteken keresztül juttatják el a nemzetközileg validált kérdőíveket, miután a felmérést (várhatóan szeptemberben) engedélyezi az Egészségügyi Tudományos Tanács.

- Nem a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek kerülnek sokba, hanem a hiányuk miatt kialakuló szövődmények ellátása - adott hangot véleményének dr. Jermendy György, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház III. számú belosztályának vezetője, aki a cukorbetegség kezelésének elismert szakembere.

- Egy év múlva szeretnénk publikálni az eredményeket, de a nyers adatok remélhetőleg már januárban hozzáférhetőek lesznek - mondta Szolyák Tamás, az "Együtt az egészségért" programot és a felmérést finanszírozó Novartis Hungária Kft ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy az adatokat a kormányzatnak is eljuttatják majd.

- Az egészségügy célja nem az, hogy pénzt takarítsunk meg! Amikor egy egészségügyi kiadásról döntenek az illetékesek, elsősorban azt kellene figyelembe venni, hogy az milyen egészségnyereséggel jár az egyén, és rajta keresztül a társadalom számára, és csak másodsorban azt, hogy mindez mennyibe kerül - mondta dr. Kaló Zoltán, az ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpontjának igazgatója, aki a felmérés megtervezésében vesz részt.

Kéky Kira

2009.07.12 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések