Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Felismerte a célt a rák ellen bevetett vírus

kategória: Daganatos betegségek, Gyógyszerészet

Túl van az első sikeres teszteken az a vírus, amely a véráramba fecskendezve képes kiválasztani a célba vett ráksejteket a testben - adta hírül kanadai kutatók eredményét a BBC hírportálja. A huszonhárom ember bevonásával zajlott klinikai kipróbálás során a vírus csak a daganatot támadta meg, miközben békén hagyta az egészséges szöveteket.

Az elképzelés, hogy vírusokkal vegyék célba a rákos sejteket, nem újdonság, de eddig közvetlenül a daganatba kellett befecskendezni az anyagot, hogy ne aktiválja a szervezet immunrendszerét. A kutatók a himlő elleni vakcinában is használt vírust módosították, ennek szaporodása egy olyan kémiai útvonaltól függ, amely bizonyos ráktípusokban gyakori.

A klinikai próbában részt vevő 23, áttétes rákban szenvedő páciens véráramába különböző mennyiségben juttatták be a vírust. A legnagyobb adagot kapott nyolc páciens közül hétnél a vírus sokszorozódott a daganaton belül, de az egészséges szövetekben nem. A vírusterápia további hat páciensnél is megállította egy időre a tumor növekedését. A betegek nem gyógyultak ki a rákból az alkalmazott egy adag vírus után.

"Nagyon izgatottak vagyunk, mert ez az első eset az orvoslás történetében, amikor egy vírusterápiáról igazolódik, hogy emberi intravénás alkalmazást követően szelektíven és következetesen csak a rákos szövetekben másolódik" - mondta John Bell kutatásvezető, az Ottawai Egyetem professzora.

2011.09.06 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Egészséges (a) házasság!

Házasságban élni egészséges. A boldog házasságban élők kevésbé betegszenek meg, tovább élnek, és általános közérzetük is jobb. Miben áll a házasság egészségvédő szerepe? Érdemes-e együtt lenni jóban-rosszban?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések