Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Felidézik a győztes csatát

kategória: Programajánló

Történelmi napokat rendeznek az 1664-es győztes csata emlékére Szentgotthárdon: a háromnapos rendezvénysorozat Montecuccoli tábornagy és Köprülü Ahmed nagyvezír jelképes bevonulásával pénteken délután kezdődik. A 24 európai várost tömörítő turisztikai szerveződés, a City Cooperation keretében megrendezett történelmi napokon az 1664. augusztus 1-jén történt eseményeket idézik fel. A Raimondo Montecuccoli vezette keresztény csapatok ezen a napon győzték le nyílt ütközetben Szentgotthárd környékén az Oszmán Birodalom Köprülü Ahmed vezette hadseregét.

Ragaszkodva a "történelmi hagyományokhoz" lesz majd íjászbemutató és újrajátsszák a szentgotthárdi csatát is - mondta Károly Andrea művelődésszervező. A keresztény seregek jelképesen ismét megvívnak a török csapatokkal, "bár a 21. századi történetben" Vas Vármegye Lovagjai és Íjászai, a szombathelyi Fekete Sereg és a Szent Sebestyén Íjászkör segíti őket a győzelemhez.

A történelmi eseményről emlékfutással is megemlékeznek. A résztvevők választhatják a történelmi dátumhoz igazodó, 1664 méteres távot is. A főfutam oda-vissza kilenc kilométer: a barokk nagytemplomtól indul majd Ausztriába, a Mogersdorfban felállított emlékkeresztig.

A programsorozat keretében a színház aulájában Szendi Szűcs István festőművész és Kovács Gábor faszobrász alkotásaiból nyílik kiállítás. A színház előtti téren bemutatják a szentgotthárdi gyerekek által készített, 40 méter hosszú történelmi rajzot, és kézműves foglalkozásokat is tartanak, a mesterségek utcájában pedig népművészeti kirakodó vásárt rendeznek.

Vasárnap a City Cooperation együttműködésben résztvevő városok együtteseivel nemzetközi fúvószenekari találkozó lesz műsoron. A résztvevők zenés menettel vonulnak fel Szentgotthárd utcáin.

2011.07.28 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Egészség

  Fekvőbetegek otthoni táplálása

  Sok családban van olyan beteg, aki nem tud az étkezőasztalhoz ülni. Segítségre szorulnak az otthoni táplálásban. Hogyan történjen ez?

  tovább

  50plusz.hu Fórum

  Tesztajánló

  Asztma-kontroll teszt

  Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


  Szponzorált hirdetések