Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A fekete áfonya helyrehozza a fáradt izmokat

kategória: Táplálkozás

A fekete áfonyát fogyasztó sportolók gyorsabban regenerálódnak az edzés után - egy kutatás eredménye szerint. A Journal of the International Society of Sports Nutrition szaklapban megjelent tanulmányban Steve Stannard, a Massey School of Sport and Exercise kutatója az Új-Zélandi Növény- és Élelmiszerkutató Intézet munkatársaival együttműködésben újszerű módszerrel hasonlította össze a kísérleti alanyok egyik lábszárát a másikkal. Stannard szerint az eredmények segíthetnek az élsportolóknak, hogy gyorsabban visszanyerjék csúcsformájukat a megerőltető edzés után.

A kísérlet során arra kérték a résztvevőket, hogy egy Biodex gépen dolgozzák meg az egyik combjukat olyan keményen, amitől izomkárosodás alakul ki. Háromszáz excentrikus összehúzódást hajtottak végre, ami mikrotraumát okoz az izomrostokban.

A kísérlet első szakaszában a résztvevők feketeáfonya-kivonatot kaptak az edzés előtt, alatt és utána két napig, emellett a lábszár regenerálódását vérvizsgálatokkal ellenőrizték. Az edzést néhány hét múlva megismételték a másik lábon, de ezúttal nem fekete áfonyát tartalmazó kivonatot kaptak, vagyis másfajta polifenolokat fogyasztottak. A kísérletben tíz nő vett részt.

A vérminták azt mutatták, hogy a fekete áfonya, bár hasonló teljes antioxidáns tartalommal rendelkezett, magasabb szintű antioxidáns védelmet nyújtott a vérben. Ezzel párhuzamosan az izomműködés egy bizonyos mérése a regenerálódás felgyorsulását mutatta az első 36 órában.

Dr. Stannard elismerte, hogy nem tudjuk pontosan a fekete áfonya jótékony hatásának okát, de valószínűleg az új-zélandi fekete áfonya rendkívül magas antocianin-tartalmával állhat összefüggésben, ami segíti a szervezet természetes antioxidáns mechanizmusait.

2012.06.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Mínuszaink 50pluszban

Az időskor kezdete a számvetések ideje. Felmerülnek az élet értelmére vonatkozó kérdések: mit értem el, megvalósítottam-e, amit szerettem volna. Ezzel egy időben számos szükségszerű veszteséggel vagyunk kénytelenek szembesülni. Nem mindegy, hogyan.

tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések