Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Altatás, de mégsem egészen az

kategória: Fájdalomcsillapítás

Az altatószerek valóban elaltatják a betegeket, de nemcsak az ébrenlétet kapcsolják ki, hanem fontos alvási áramköröket is bekapcsolnak az agyban - a Current Biology internetes kiadásában megjelent új kutatás szerint. Dr. Max Kelz, a Pennsylvania Egyetem aneszteziológusa elmondta, annak ellenére, hogy már több mint 160 éve használ az orvostudomány embereken altatószereket, még mindig nem tudjuk, hogyan okozzák az általános érzéstelenítés (altatás) állapotát. "Kimutattuk, hogy az egyik elterjedt belélegezhető altatószer hatására az alvást serkentő idegsejtek kisülnek - magyarázta Kelz. - Úgy véljük, hogy ez nem véletlen. Sok általános érzéstelenítésre szolgáló szer részben azáltal okozza az eszméletvesztést, hogy bekapcsolja az agy természetes alvási áramköreit, és ez beindítja a tudattalanba vezető, minden este megélt utazásunkat."

Kelz doktor és munkatársai a hipotalamusz belsejében elhelyezkedő agyterületre összpontosítottak, amelynek nő az aktivitása, amikor elalszunk. Kimutatták, hogy az izoflurán altatószer egerekben növeli ennek az agyi területnek az aktivitását. Az is kiderült, hogy azok az egerek, amelyekben ezen az agyterületen működésképtelenek voltak az idegsejtek, nagyobb ellenállást mutattak a gyógyszerrel szemben.

A kutató azt is elmondta, hogy jelentős különbségek fedezhetők fel a természetes alvás és az általános érzéstelenítés által kiváltott tudattalan állapot között. Még a legmélyebben alvó embert is fel lehet ébreszteni, de az elaltatott páciens a testét érő trauma ellenére az egész műtét alatt eszméletlen marad.

2012.11.12 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések