Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Felesleges kilókkal küzd? Ettől a betegségtől nem kell tartania

kategória: Elhízás, Szemészet

Az egészséges testsúly megőrzésével sok betegség elkerülhető, de a Massachusettsi Szemészeti és Fül-orr-gégészeti Klinika (MEEI) legújabb tanulmánya szerint az egyik leggyakoribb időskori szembetegség, az elsődleges nyílt zugú zöld hályog esetében ennél bonyolultabb a kép.

A több mint húsz évig készített tanulmányból az derült ki, hogy a magasabb testtömeg (pontosabban testtömeg-index, BMI) nem áll összefüggésben az elsődleges nyílt zugú zöld hályog megnövekedett kockázatával. Sőt a kutatás azt mutatja, hogy nőkben a magasabb testtömeg-index jelentős összefüggést mutat a betegség egyik változatának, a normális szemnyomással járó glaukóma (NTG) csökkent kockázatával. A Louis R. Pasquale vezetésével működő kutatócsoport szerint az orvosoknak és a betegeknek óvatosan kell kezelniük ezeket az eredményeket addig, amíg a további kutatások nem tisztázzák az ezzel kapcsolatos biológiai mechanizmusokat.A zöld hályog egy összetett, akár vakságot okozó betegség, amely a látóideget károsítja. Leggyakoribb típusa az elsődleges nyílt zugú zöld hályog. A látóideg károsodását a megnövekedett szemnyomással hozzák összefüggésbe. NTG esetében azonban a látóideg-károsodás anélkül következik be, hogy a beteg szemnyomása megemelkedne, ezért a betegség e típusának diagnosztizálása óriási kihívást jelent a szemészeknek és a betegeknek egyaránt.

"A BMI és más tényezők az elsődleges nyílt zugú zöldhályoggal való összefüggése mögött húzódó mechanizmusok megértése segíthet megoldani néhány rejtélyt ezzel a bonyolult betegséggel kapcsolatban" - nyilatkozta Dr. Pasquale. "Feltételezhetjük, hogy a zsírszövetekből és az izomszövetekből felszabaduló hormonálisan szabályozott tényezők módosíthatják az NTG kockázatát nőkben. A változókoron átesett nőkben a magasabb testtömeg-index a magasabb ösztrogénszinttel áll összefüggésben, ami pozitív hatást gyakorolhat a látóidegben lévő ösztrogénreceptorokra."

Animáció: HáziPatika.com

2010.08.20 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések