Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kételyek a mellrákszűrés körül

kategória: Daganatos betegségek

Amerikai kutatók szerint minden negyedik, szűrés útján felfedezett mellrák olyan, hogy sosem vezet halálhoz, illetve nem okoz tüneteket. A Harvard Közegészségügyi Karának tudósai 39 888 norvég nő esetét vizsgálták meg, és azt állítják, 15 és 25 százalék között lehet azok aránya, akiket "túldiagnosztizáltak", emiatt pedig feleslegesen műtötték őket, illetve kezelték kemoterápiával vagy sugárzással. Angliában éppen felülvizsgálják a szűrés szükségességét, mivel nagy az ellentmondás a hatásosságával kapcsolatban. A világ egészségügyi szervezetei azt vallják, hogy a szűrés életeket menthet. Néhány kutató szerint azonban többet árthat, mint amennyit használ.


Norvégiában különböző időpontokban vezették be a mammográfiás szűrést 1996 és 2005 között, így nyomon tudták követni annak hatásait. Az eredmények az Annals of Internal Medicine című folyóiratban jelentek meg, azt mutatták, hogy a mellrákos esetek 15-25 százalékát túldiagnosztizálták a szűrés során. 2500 nőből egynek az életét menti meg a vizsgálat, de 10 esetből hatszor túlzásba viszik a kezelést. Dr. Mette Kalager kutató elmondta: "A mammográfia talán nem a legmegfelelőbb a mellrák szűrésére, mert nem tud különbséget tenni a progresszív és nem progresszív daganat között. A radiológusok képesek megtalálni a legkisebb tumort is, hogy a gyógyulás érdekében a lehető legtöbbet felfedezzék. A jelen kutatás azonban azt támasztja alá, hogy ez a gyakorlat gondokat okoz, olyan eseteket is kezelni kezdenek, melyek sosem okoznának tüneteket, vagy halált." 

Dr. Julie Sharp, A Brit Rákkutatás vezető tudományos információs menedzsere a következőket tette hozzá: "A Brit Rákkutatás a Nemzeti Rákkutatási Igazgatóval dolgozik együtt egy független áttekintésen. A nőknek pontosabb, bizonyítékra alapuló és tiszta információra van szükségük, hogy meghozhassák átgondolt döntésüket a mammográfiával kapcsolatban. Személyes elhatározásuk, hogy részt vesznek-e  a szűrésen, de ehhez el kell nekik magyarázni a lehetséges előnyöket és hátrányokat is. Amíg az áttekintés eredménye meg nem születik, addig az álláspontunk az, hogy támogatjuk a mammográfiás vizsgálatokat."

Dr. Caitlin Palframan, a Mellrák Áttörés vezérelv-menedzsere elmondta: "A túldiagnosztizált mellrákos esetek aránya széles körben vitát váltott ki, és összezavarják a nőket a rákszűrés eredményességével kapcsolatban. Ezzel együtt mi úgy véljük, a szűrés létfontosságú, mivel segít a korai felismerésben, amikor még nem kell agresszív kezelést alkalmazni és túlélés esélye is jobb."

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.19 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Üres már a fészek

A gyermekek "kirepülése" a családi fészekből az "üres fészek szindrómát" hagyja maga után. Mi történik ekkor a házastársi kapcsolattal? Mi marad a fészekben?

tovább

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések