Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Felépült már a borváros

kategória: Programajánló

Szeged központjában, a Széchenyi és a Klauzál téren, lassan véget érnek a vidék legnagyobb borászati seregszemléjének, az idei Szegedi Borfesztiválnak az előkészületei. Május 18-ától tíz napra a magyar borászok színe-virága Szegedre költözik, a Széchenyi tér árnyas platánfái alatt összesen százhúsz termelő kínálja majd borait. A gasztronómiai seregszemlén szinte valamennyi hazai borvidék képviselteti magát. A rendszeresen kiállító pincészetek szakemberei szerint "borértő" szegedieknek a legtöbben Villányból és Balaton környékéről mutatják be remekeiket, de szép számmal érkeznek kiállítok Egerből, Tokajból és természetesen az Alföldről is.

A soltvadkerti Frittmann János szerint - akit a régióból elsőként választottak 2007-ben az Év borászává - a szegedi az ország legjobb borfesztiválja. Nincs belépő, könnyen megközelíthető, folyamatosan fejlődik, szép környezetben található, aki nem csak borozni jön ki, az is jól tudja érezni magát - mondta korábban a borász.

A fesztivál látogatói kóstolhatnak majd szegedi bort is, hiszen a Széchenyi téren lesz Újvári Mihály is, aki egyedüliként a város közigazgatási határain belül termel minőségi borszőlőt. A 71 éves kiskundorozsmai gazda jelenleg hét hektáron gazdálkodik, borválasztékában megtalálható a cserszegi fűszeres, a rajnai rizling, a kékfrankos és a zweigelt.

A borászok mellett vendéglátósok, sajt-, pálinka-, lepény-, lángos- és édességárusok gondoskodnak a változatosságról. Újdonságként a Gasztroudvar a Klauzál téren épül föl, az étkek mellett ott is kóstolhatnak bort és pálinkát az arra járók, sőt házilag készített, kézműves sört is.

A borünnep három színpadán nyolcvan zenei program gondoskodik a jó hangulatról. Fellép többek között Berecz András, Kossuth-díjas ének- és mesemondó, Pély Barnabás, Falusi Mariann és Sárik Péter, Czutor Zoltán és Anett. Az egyik este Kunos Tamás, a Csík zenekar kontrása tart táncházat barátaival.

2012.05.17 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Mozgás

  Izomregeneráció, nyújtás

  Az édes pihenés legalább olyan fontos, mint a becsületesen elvégzett edzésmunka, mert a regenerációs fázisban piheni ki a szervezet magát, töltődik fel újra energiával, és kerül magasabb szintre. A terhelés és a pihenés egységet kell, hogy alkosson.

  tovább

  Tesztajánló

  Asztma-kontroll teszt

  Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

  Tippek:

  A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


  Szponzorált hirdetések