Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Közelebb a félelemhez

kategória: Neurológia

A félelem az egyik legősibb, ember és állat által ismert érzelem. A szociális fejlődés és tanulás során a félelem az amygdalán keresztül rögzül az ideghálózatban. Az amygdala egy mandula formájú, neuronokból álló idegi központ az agy mediális temporális lebenyében. A pszichológusok és neurológusok számára különös jelentősége van, mivel kiemelt szerepet játszik az érzelmi reakciók és a viselkedés kialakításában.

A JoVe Behavior című tudományos szaklapban megjelent tanulmány újabb fejezetet nyithat az amygdala-kutatásban. Dr. Fred Helmstetter és kollégái (Wisconsin-Milwaukee Egyetem) egy önkéntesekkel végzett kísérletben azt vizsgálták meg, hogyan reagál az agy a várható fájdalmas ingerekre, ebben az esetben az elektromos áramra.

"Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy reagál az agy a fájdalomingerekre, és hogy ez a reakció hogyan változik, amikor a résztvevők visszaemlékeznek a fájdalmas élményre - mondta el dr. Helmstetter. - Az amygdala rendkívül fontos szerepet játszik annak meghatározásában, mit tartunk veszélyesnek és mit biztonságosnak a környezetünkben. Ez a kísérlet egyedi volt abban a tekintetben, hogy az amygdala működését rendkívül részletesen és hosszú időn keresztül figyelhettük meg."

A vizsgálatok során mágneses rezonancia vizsgálatot és magnetoencefalográfiát is alkalmaztak a tudósok. Az MRI segítségével a kutatók elkészítették az agy térképét, az MEG pedig megmutatta, hogy ezen a térképen hogyan változik meg a mágneses aktivitás az agyban, főleg az amygdalában, az elektromos ingerek hatására. Az érzelmi kontroll központjaként az amygdala kiemelt szerepet játszik a veszélyek felismerésében és a fenyegetésekre adott reakciók kialakításában.

"Vannak bizonyítékaink, amelyek arra engednek következtetni, hogy a szorongásos és más pszichopatológiai megbetegedések az amygdala megváltozott működésének következtében alakulnak ki. A korábbi, nem invazív vizsgálatok során ezt a feltevést sikerült bizonyítanunk, de pontos képet majd csak most kaphatunk arról, hogyan reagálnak az idegsejtek a különböző fájdalomingerekre. Remélhetőleg a mostani kutatási eredmények segítenek megválaszolni a kérdéseinket" - összegezte dr. Helmstetter.

2013.06.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések