Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fél óra a jó szexért, a testi-lelki egészségért - ugye megéri?

kategória: Alvászavar, Asztma, Csontritkulás, Daganatos betegségek, Depresszió, Diabétesz, Pszichológia, Stressz, Szív- és érrendszeri betegségek

Mindennap 30 perc séta többet lendít az egészségi állapotán, mint egy tucat orvos és a gyógyszereik. Nemcsak a gyógyulást segíti, de megelőzhető vele számos életveszélyes állapot, mint pl. a szívbetegségek, a cukorbetegség vagy a rák. Ráadásul fiatalosabbak, fittebbek, vékonyabbak leszünk tőle. Ugye nem is kell több érv?

1. Jót tesz a szívnek
"Már egy kevés testmozgás is javítja a szívet" - mondja Dr. William Kraus, a Duke Egyetem Orvosi Központjána munkatársa a New England Medical Journalben megjelent cikkében. A testmozgás csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, ami eltömíti az artériákat. Csökkenti a vérnyomást, javítja az inzulin-érzékenységet, javítja a szívizom működését és a keringést.

2. Segíti a súlycsökkenést
A kutatások kimutatták, hogy a súlyunk karbantartásához legalább napi 30 perc erőteljes testmozgásra van szükség. Fontos a kitartás és a rendszeresség, állítja Dr. Ingrid van Heerden dietetikus.

3. Megelőzi a csontritkulást
Az egészséges mennyiségű kalciumbevitellel együtt erős csontokat épít. Az olyan gyakorlatok, mint a futás, séta vagy súlyemelés, csökkentik a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Legideálisabb fiatal korban elkezdeni, de sosem késő. Egy tempósabb séta is hasznos lehet.

4. Csökkenti a magas vérnyomást
Jót tesz a vérnyomásnak, korra, testsúlyra, származásra és nemre való tekintet nélkül. Minden mozgásforma azonos mértékben segít. A szakemberek azonban felhívják a figyelmet arra is, hogy az extrém magas vérnyomásban szenvedők csak felügyelettel végezzenek testgyakorlást.

5. Kiváló stresszoldó
Közismert tény: a testmozgással szabályozható a stressz és a depresszió. De vajon miért? Átmeneti felüdülést jelent, és fokozza az önbecsülést. A megemelkedett testhőmérséklet csökkenti az izomfeszültséget. A jókedv is fokozódik pl. az endorfin-kiválasztás növekedése, és más hormonok szintjének változása miatt.

6. Megelőzi a megfázást
Általában nem hozzuk automatikusan összefüggésbe a testedzést a meghűlések számának csökkenésével. A California Egyetem kutatói azonban felfedezték, hogy azok, aki rendszeresen mozognak, 23 %-kal kevesebbszer betegszenek meg, és ha mégis megfáznak, könnyebben meggyógyulnak.

7. Csökkenti az asztma súlyosságát
Sokan azok közül, akik terheléses asztmában szenvednek, érthetően kerülik a testmozgást. A sportorvosok azonban állítják, hogy az asztmások is sportolhatnak, ha megelőző gyógyszereiket megfelelő módon használják. Leginkább az úszást szokták számukra javasolni.

8. Csökkenti a cukorbetegség szövődményeit
Az életmód nagy hatással van bizonyos állapotokra, pl. a cukorbetegségre. A testmozgás csökkentheti az inzulinigényt, a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, ami azért fontos, mert a cukorbetegeknél gyakoribb a keringési betegségek kialakulása.

9. Hozzájárul az egészséges terhességhez
Bár néhány esetben a mozgás kockázatos lehet, de a testmozgás terhességre gyakorolt kedvező hatása túlmutat ezen, és sok nő egészen a harmadik trimeszterig folytathatja az edzést. Fontos a terhes nők számára a relaxáció, a medenceizmokat erősítő Kegel-gyakorlatsor és a hátizom erősítése.

10. Szerepet játszik a rák megelőzésében
A rákos halálesetek legalább 35 százaléka összefüggésbe hozható a túlsúllyal és a testmozgás hiányával, a Seattle-i Rákkutató Központ kimutatásai szerint. A testmozgás gyorsítja a táplálék áthaladását a bélrendszeren, így csökken a méreganyagok szervezetben töltött ideje. A túlsúlyos emberek szervezete több inzulint termel, ami elősegíti a daganatok növekedését.

11. Késlelteti az öregedést
A mozgás serkenti a vér áramlását az agyba, így valószínűleg csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét. Fejleszti továbbá a logikát és a memóriát. Lassítja a központi idegrendszer elfajulását, ami lassabb reflexekhez és gyengülő mozgáskoordinációhoz vezethet. Növeli az izmok méretét és erejét, fejleszti a tüdőt.

12. Fejleszti a mentális egészséget
Tévednek, ha azt hiszik, hogy az agy frissen tartásához elég megoldani néhány keresztrejtvényt, vagy nyelvet tanulni. Az Illinois Egyetem kutatói szerint a mozgás is fontos. A rendszeresen mozgó idősek agyi tevékenysége felért a fiatal felnőttek teljesítményével.

13. Jó hatással van a szexuális életre
Minél fittebbek vagyunk, annál jobb a szexuális életünk, mely két okra vezethető vissza. Egyrészt pszichológiailag: jobban érezzük magunkat a bőrünkben, másrészt fizikailag: növekszik a libidó, javul a keringés és ezzel együtt a szexuális funkciók.

14. Segít az alvási problémák megoldásában
A relaxációs gyakorlatok segítenek a feszültség oldásában, enyhítik a fej-és hátfájást, javítják az álmatlanságot. A testedzés felszabadítja a test saját termelésű fájdalomcsillapítóját, az endorfint. Fontos azonban a testmozgásra szánt időpont megválasztása. Ha túl későn látunk hozzá, lehet, hogy nem tudunk majd elaludni, mivel megnövekszik a test energiaszintje.

15. Segít az impotencia legyőzésében
Ha végiggondoljuk, ez nem butaság. A testmozgás alatti fokozott keringés az impotencia csökkenéséhez kell, hogy vezessen, mivel az erekció a pénisz megfelelő vérkeringésétől függ. "A súlycsökkenés, a dohányzásról való leszokás és a több testedzés összefüggésbe hozható az egészségesebb szexuális élettel" - mondja Dr. Andrew McCullough, a New Yorki Egyetemi Kórház munkatársa.

16. Segít megelőzni az agyi érkatasztrófát
A sokat mozgó embereknek 27 %-kal kisebb az esélyük, hogy agyvérzést kapnak, ill. jobbak a túlélési esélyeik, ha mégis utoléri őket a baj. A közepesen aktívak 20 %-kal csökkentik esélyeiket a betegség kialakulására.

(Az eredményeket egy 23 nemzetközi tanulmányt összefoglaló cikkben jelentették meg, a Stroke című folyóirat októberi számában.)

17. Jó a testnek és a léleknek egyaránt
D.R. Brown sportpszichológus a Testmozgás, fitnesz és lelki egészség című 1990-es összefoglalójában összegzi a testmozgás lelki egészségre gyakorolt hatását, mint pl. a stresszlevezetés, lehetőség a társas életre, önfegyelem kialakulása, az endorfinok kiválasztása következtében javuló közérzet, stb.

18. Javítja az egész test oxigén-és tápanyagellátását
Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy a 80 év felettiek drámaian javíthatják egészségi állapotukat, ha heti néhány alkalommal mozognak. Ekkor ugyanis javul a szervezet oxigénfelhasználása és csöken a szisztolés vérnyomás.

19. Erősíti az izmokat és izületeket
Az erősítő gyakorlatok az izmokon kívül a csontokat is erősítik, és fokozzák az anyagcserét. Javítja az izületek állapotát, különösen azoknál, akik arthritisben szenvednek. Ez egy többféle tünetegyüttest összefoglaló állapot, mely fájdalommal, gyulladással, merevséggel jár egy vagy több izületben. A testmozgás csökkentheti a tünetek némelyikét.

20. Segít az izületi gyulladás esetén
A rendszeres, intenzív mozgás növeli az izomerőt és az oxigénfelvevő képességet a reumás arthritisben szenvedőknél. Sokkal inkább képese lesznek a napi teendők ellátására, és a közérzetüket is javítja.

(Az ezzel kapcsolatos kutatások eredményei az Arthritis and Rheumatism folyóiratban jelentek meg, a kutatást Dr. Thea Vlieland, a Leiden Egyetemi Kórház munkatársa végezte. )

2008.05.08 09:59:54

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések