Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fejlesztik a sürgősségi ellátást

kategória: Balesetek, elsősegély

Tizenegymilliárd forintos uniós támogatásból 22 új mentőállomást épít, hatvanat felújít és kétszáz korszerű mentőautót szerez be az Országos Mentőszolgálat. 2008. január 1-jétől 2010-ig egyetlen új mentőautó sem futott az országban, és semmilyen fejlesztés nem történt a szolgálatnál. Most 10,94 milliárd forintot fordítanak arra, hogy a sürgősségi ellátáshoz való hozzáférés esélyei javuljanak az országban, és a riasztástól számított 15 percen belül újabb 226 ezer emberhez el tudjanak jutni a mentők.

A fejlesztések az ország 18 megyéjét érintik, és 2014 második felére mindenhol megvalósulnak. A 22 új állomás esetében nemcsak a garázsok lesznek korszerűbbek, hanem a kiszolgálóhelyiségek és az irányítási rendszer is. Az előkészítés már mindenhol folyamatban van, ősszel elkezdődhetnek az építkezések.

A támogatási összeg feléből kétszáz új járművet is vásárolnak. Az új állomások "kétkocsisak" lesznek, ott 44 új járművet (egy 24 órást és egy nappalost) helyeznek szolgálatba. Emellett további 134, szabvány szerinti B és C típusú mentőjárművet, valamint 22, teljesen felszerelt mentőorvosi gépjárművet szereznek be. A légi mentés korszerűsítése is a pályázat része, erre hatszázmillió forintot különítettek el.

A projekt részeként az egyetemi székhelyek közelében (Debrecen, Szeged, Pécs) és Székesfehérváron négy szimulációs központot hoznak létre, ahol az új orvostechnikai eszközök használatát, illetve különböző kórállapotok komplex ellátását gyakorolhatják a mentősök. Ezen kívül minden megyeszékhelyen a gyakorlati tudás fejlesztését szolgáló, úgynevezett skill-laborokat alakítanak ki.

2013.02.04 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Beszámoló az anti-aging világkongresszusról

Az Anti-Aging Világkongresszust a francia Riviérán, Monte Carloban rendezték. Az öregedési folyamatok késleltetése, betegségek prevenciója, a fiatalító eljárások (kozmetikai dermatológia, sebészet, stb.) legújabb vívmányai kerültek napirendre.

tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések