Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fáradtan vezetni éppen olyan veszélyes, mint részegen

kategória: Alvászavar, Neurológia

Három óra megszakítás nélküli éjszakai vezetés megfelel annak, mintha részegen ülnénk a volán mögé - állítják egy új brit tanulmány szerzői. Sötétedés után az autópályán már kétórányi vezetés ugyanannyira befolyásolja a teljesítményünket, mintha megittunk volna néhány pohárral.

A kutatást végző szakértők arra kérik az Egyesült Királyság kormányát, hogy az éjszakai vezetés maximumát 2 órában határozza meg rendeletben. Szerintük a szabályozással csökkenteni lehetne a halálos kimenetelű közúti balesetek számát, ugyanis a közlekedési balesetek egyötödéért az autóvezetők álmossága tehető felelőssé.   

Az alkohollal ellentétben a vezető fáradtsági szintjét semmilyen eszközzel nem tudja mérni a rendőrség, emiatt képtelenség kiszűrni a forgalomból az álmos sofőröket.
A holland Utrechti Egyetem végzett kísérletben a fiatal részvevőknek kettő, négy illetve nyolc órán keresztül kellett éjszakai sötétségben vezetniük, 130 km/h-s állandó sebességgel, minél inkább a sáv közepén maradva.
A kutatási eredmények szerint már az első két óra után olyan vezetési hibákat ejtettek, ami 0,05 százalékos véralkoholszintnek felelt meg. Három óra elteltével 0,08 százalékos, míg négy és fél óra után már 0,10 százalékos véralkoholszintnek megfelelő hibákkal közlekedtek az úton a kísérletben résztvevők.

2011.01.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

A bélflóra (mikroflóra, microbiota) funkciói

A vastagbél működése és az emberi egészség között igen szoros a kapcsolat. A káros anyagcseretermékeket termelő rothasztó mikrobák tartós túlsúlya egészségkárosító, míg a humánbarát probiotikus csírák az ilyen károsító tényezők ellen hatnak.

tovább


Szponzorált hirdetések