Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A hátfájás fiatalkorban kezdődik

kategória: Fájdalomcsillapítás, Gondolta volna?, Öregedés

Minden harmadik fiatalnak fájós lesz a háta, aki órákat gubbaszt a tévé előtt. A Mintel nevű kutató cég felfedezte, hogy ugyanolyan arányban akadnak fájdalmakkal küszködők a 16-24 éves korosztályban, mint a nyugdíjasok között. "A betegek magas száma a fiatalok körében igen vészjósló" - mondta Michelle Strutton, a Mintel szakértője. A túl sok ülés következtében az izmok veszítenek tónusukból, emiatt a hát egyszer csak fájni kezd.


Sok fiatal életmódja igen mozgásszegény, a sport hiánya pedig a fájdalom mellett a görnyedt tartásért is felelős. Órákig bámulják a tévét, vagy a számítógépük fölé görnyednek, ez rosszat tesz a gerincoszlopnak. A hátfájdalom az egyik legjelentősebb társadalmi probléma, sokan esnek ki a munkából miatta. A Mintel kutatása rangsorba állította a betegállományba vonulás öt leggyakoribb okát Nagy-Britanniában: nátha, influenza, torokfájás, köhögés és hátfájás. A nők körében gyakoribb a fejfájás, 62 százalékuk panaszkodott rá, míg a férfiak közül csak 49 százalék.

A Mintel kutatási anyaga három hónappal egy ausztrál kutatás után látott napvilágot. A perthi Markus Melloh ortopéd sebész professzor csapata a hátfájást a munkahelyi elégedetlenséggel kapcsolta össze. A pozitív attitűddel rendelkezők közt kevesebb panasz mutatkozott. Kutatásukból kiderült, hogy a nemspecifikus hátfájással küszködők 33 százalékánál alakultak ki olyan tartós problémák, melyek gátlólag hatottak karrierjükre és társadalmi életükre. Habár néhányuk hosszasabban maradt ki a termelésből, csak néhányuknál jelentkeztek tényleges fizikai változások, mint például csigolyacsúszás.

Animáció: HáziPatika.com

2012.08.07 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések