Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fájdalommentes injekciózás "szúnyoggal"

kategória: Diabétesz, Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Gyógyszerészet

Kifejlesztettek egy olyan injekciós tűt, amivel fájdalom nélkül lehet vért venni vagy gyógyszereket beadni - írja a New Scientistre hivatkozva az Index. Az indiai és japán kutatókat a szúnyog szívókája ihlette meg.

A szúnyog csípését nem érezzük, csak az állat nyála okoz fájdalmat, viszketés és gyulladást.
A szívóka olyan pici, hogy nem is érezzük, amikor belénk hatol, mint ahogy azt sem, amikor az állat a szívóka körüli apró izmok megfeszítésével szívni kezdi a vérünket.

Ez ihlette meg Szumán Csakrabortit, az indiai Kharagpurban található műszaki intézet munkatársát és Szucsija Kazujosit, a kanagavai Tokai Egyetem japán kutatóját. A mikrotű működése a szúnyog szívókájáéhoz hasonló: a szívóhatást egyrészt a tű vékonysága, másrészt egy apró elektromechanikus pumpa állítja elő.
A tű mindössze 60 mikron (mikrométer, a milliméter ezredrésze) átmérőjű, belső átmérője pedig alig 25 mikron. Egy hagyományos injekciótű 900 mikron átmérőjű.


A tű - a korábbi mikrotűkkel ellentétben - nem szilícium-dioxidból, hanem titánötvözetből készült, ami jelentősen csökkenti annak kockázatát, hogy a tű használat közben eltörik - olvasható New Scientisten és az Indexen.

A találmány másodpercenként 5 mikroliter vért képes szívni, ami elegendő például ahhoz, hogy egy, a tűhöz csatolt érzékelővel a cukorbetegek vércukorszintjét folyamatosan lehessen mérni, és szükség esetén inzulint befecskendezni.

A feltalálók azt remélik, hogy hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhet a mikrotű, bár a tömeggyártási technológia és a gyártási költségek csökkentése még megoldásra vár.

2008.07.21 10:33:14

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések