Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fájdalommentes daganatkeresés és szív vizsgálat világszínvonalon

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Szív- és érrendszeri betegségek, Új termékek, szolgáltatások

Világszínvonalú diagnosztikai berendezéseket helyeztek üzembe Budapesten a Pozitron-Diagnosztika Központban.
Egy speciális, szív- érrendszeri vizsgálatokra alkalmas CT és egy különleges PET/CT segíti ezentúl a pontosabb diagnózis felállítását.

A PET/CT a daganatos betegségek korai felismerésében segít, a műszer két különböző módszer együttes alkalmazásából jön létre. A CT segítségével felismerhetők a szervek kóros anatómiai és szerkezetbeli elváltozásai, a PET (pozitron emissziós tomográfia) segítségével pedig megjeleníthetővé válik a vizsgált szövetek anyagcseréje is.
A daganatos betegségekben az anyagcsere megváltozása megelőzi a szerkezetbeli elváltozások kialakulását, ennek köszönhető, hogy a rosszindulatú elváltozások jóval hamarabb felismerhetők és lokalizálhatók az egész testben, mint hagyományos (ultrahang, CT, vagy MR) vizsgálatokkal.

A berendezés a korábbiaktól eltérően fél óra helyett akár 15 perc alatt képes a teljes test felvételek elkészítésére, így a pácienseknek jóval rövidebb ideig tart a vizsgálat. A kamera térbeli felbontóképességét két milliméterre sikerült javítani. Ez körülbelül 60 százalékkal jobb, mint a ma használatban lévő többi PET/CT készüléké.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a korábbiaknál jóval kisebb elváltozásokról is megállapítható a PET/CT felvételeken, hogy milyen valószínűséggel jó vagy rosszindulatú. Ráadásul a vizsgálat során a pácienst ért sugárdózis is kisebb lehet.
A készülékből mindössze néhány darab működik az egész világon.

A szív- érrendszer valósághű, 4 dimenziós ábrázolására képes néhány perc alatt a másik világszínvonalú készülék, a 2 fejes, 64 szeletes Somatom Definition Dual Source CT.
A teljesen fájdalommentes, ambuláns eljárás alatt a páciens semmilyen kellemetlenséget nem érez, az orvos pedig majdnem 100 százalékos biztonsággal képes kizárni a koszorúér szűkületeket olyan korai fázisban, amikor nem jelentkeznek még panaszok.
A készülék minden eddiginél jobb időbeli és térbeli felbontást tesz lehetővé. A vizsgálatnak haszna, hogy segítségével szívkatéterezés nélkül is kiderül a probléma. Szakemberek szerint jelenleg a páciensek 30-40 százaléka esik át feleslegesen szívkatéterezésen, mert ennyi esetben derül ki, hogy az illetőnek nincs koszorúér-betegsége. Ezekben az esetekben a non-invazív Cardio-CT vizsgálattal a katéterezés elkerülhető.
Magyarországon évente megközelítőleg 40.000 ember halálát okozzák szív- és érrendszeri megbetegedések.

A Pozitron-Diagnosztika Központ eddig már majdnem 9000 PET/CT és 1000 Cardio-CT-t végzett 2005 nyara óta.

2008.05.22 10:10:18

forrás: HáziPatika.com/Kéky Kira


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések