Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Agressziót leszerelő fájdalomcsillapítók

kategória: Alzheimer-kór, Öregedés

Az előrehaladott demenciának, beleértve az Alzheimer-kórt is, gyakori tünete a fokozott agresszió. Ez a viselkedés egyaránt stresszt jelent a páciensnek és családtagjainak, de még a hivatásos gondozók számára is komoly kihívás. Számos országban írnak fel antipszichotikumokat az érintetteknek, a gondozóházakban élő demens páciensek mintegy fele kapja ezeket az egyébként nagyobb kockázatot hordozó gyógyszereket, ami pedig szélütéshez és halálhoz is vezethet. Svéd és norvég kutatók most azt állítják, hogy a szokásosan alkalmazott fájdalomcsillapítók - például a paracetamol - hatékonyabban enyhíthetik a demenciában szenvedő pácienseknél az izgatott állapotot, mint a kockázatosabb antipszichotikus szerek.

Dag Aarsland kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet professzora és csoportja norvégiai ápolási otthonokban 352 súlyos demenciával élő embert kezelt négy fájdalomcsillapító szer valamelyikével. A nyolchetes periódus alatt a páciensek 70 százaléka nagy adagban paracetamolt kapott, 20 százaléka buprenorfint (ez egy félszintetikus, kábítószerfüggés és erős fájdalmak kezelésére is alkalmazott opioid). A fennmaradó 10 százalék erősebb fájdalomcsillapítót, morfint vagy pregabalint kapott, egy kontrollcsoport pedig a szokásos kezelést folytatta antipszichotikumokkal és antidepresszánsokkal. A fájdalomcsillapítót szedők körében 17 százalékkal csökkent az agresszióra utaló tünetek előfordulása, jobban, mint azt az antipszichotikumokkal való kezeléstől elvárták.

2011.07.28 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések