Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fájdalmatlan fájdalom - halálos szövődményei vannak a neuropathiának

kategória: Bőrgyógyászat, Diabétesz, Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Neurológia, Szív- és érrendszeri betegségek

Lábon hordja ki az infarktust, mivel nem érez fájdalmat a cukorbetegek egy része.
Mivel azonban a hazai cukorbetegek fele nem is tudja magáról, hogy beteg, ezért sokan lehetnek olyanok, akik érintettek az úgynevezett neuropathiától, az érzékelés zavaraitól! A betegség komoly, halálos szövődmények jelentkezhetnek, érdemes tehát elolvasni, milyen tünetek utalnak a betegségre, és szükség esetén érdemes bejelentkezni a most megnyílt Neuropathia Centrumok valamelyikébe.

A betegek egy részénél egyszerre van jelen az érzékelés kiesése (így nem érzik, ha megsérülnek vagy szívinfarktusuk lesz) és a fokozott, megmagyarázhatatlan fájdalomérzet, amely égő, gyakran olyan, mintha valamilyen láthatatlan kesztyű vagy zokni okozná, éjjel felébreszti az illetőt a kóbor fájdalom, amely hasonlíthat hangyamászás-érzésre, de a takaró érintése is kiválhatja.
Az idegi károsodás következményeként a beteg nem veszi észre, ha a bőrén, talpán, sarkán seb keletkezik, és a kezeletlen sebből fekély alakul ki. Magyarországon a lábamputációk 85 százalékáért a neuropathia a felelős!

A betegek túlnyomó része a diabéteszesek közül kerül ki, hazánkban majdnem 800 ezer embert kezelnek cukorbetegséggel, még egyszer ennyien betegek ugyan, de még nem diagnosztizálták a betegségüket, és körülbelül másfél millióan vannak jelenleg a cukorbetegséget megelőző állapotban, tehát már nem egészségesek!
"Ennyi embert nem tudnának ellátni a szakrendelők, ez az oka, hogy a cukorbetegek túlnyomó többségét a háziorvosok kezelik. Csakhogy a betegeknek időnként el kellene menniük különböző vizsgálatokra, hogy például idejekorán felfedezhessék a szövődményeket, például a neuropathiát is. Az lenne a szerencsés, ha a cukorbetegek évente ellenőriztetnék szakrendelésen az esetleges idegi károsodást" - mondta a HáziPatika.com kérdésére dr. Winkler Gábor, a Szent János Kórház osztályvezető főorvosa.
A neuropathia eddig egy alul értékelt szövődmény volt, esetleges fájdalommentessége miatt gyakran nem foglalkoztak vele, pedig a szervezet egészét érinti, károsíthatja a szív- és érrendszeri, a gyomor-bélrendszeri, és a szexuális funkciókat.
"Az úgynevezett autonóm neuropathiában szenvedő cukorbetegek körében ötszörösére nő a 6 éven belüli halál esélye" - hívta fel a figyelmet a riasztó tényre dr. Kempler Péter. A professzor bemutatott egy konkrét esetet, amikor a 32 éves cukorbeteg férfi - nem tudva a neuropathiájáról - 20 kilométeres távot futott le. A próbatétel végére a lába merő seb lett, de mivel a férfi idegei károsodtak, ezért nem érzékelte a fájdalmat! A sajtótájékoztatón bemutatott fotó mindenkit elborzasztott.
Ennél gyakoribb, hogy a cukorbeteg nem veszi észre - mert nem érez semmilyen fájdalmat - a talpán megjelenő fekélyt, amely egyre nagyobb és mélyebb lesz. "Az esetek 15 százalékában ez amputációhoz vezet" - mondta a professzor.

A Wörlag Pharma kezdeményezésére és támogatásával négy neurapathia centrum nyílt meg az országban, Szekszárdon, Nyíregyházán, illetve Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, legutóbb pedig a Szent János Kórházban.
A HáziPatika.com kérdésére dr. Kádár Éva, a cég ügyvezetője elmondta, hogy a centrumok létrehozásához szükséges eszközöket ők adták, a berendezések értéke centrumonként 750 ezer forint. Ezen kívül a fogyóeszközöket fogják biztosítani, ez évi másfél millió forintos kiadás jelent, és a cég továbbképzi az orvosokat, szakembereket, hogy minél több beteget ismerjenek fel korai stádiumban, hiszen ekkor még jól kezelhető a betegség, és így drasztikusan csökkenhetne az amputációk száma Magyarországon.

Kéky Kira

2009.04.16 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Megmérgezzük magunkat?

Minden tizedik európainak baj van a veséjével. Lehet, hogy Ön is közéjük tartozik? A betegség könnyen, gyorsan felismerhető, és megfelelő kezeléssel megelőzhető a dialízis vagy veseátültetés. Olvassa el, mit kell tennie!

tovább


Szponzorált hirdetések