Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fájdalmaktól szenved a cukorbetegek fele

kategória: Diabétesz

A 2-es típusú diabéteszben szenvedők közel fele számol be akut és krónikus fájdalomról, negyedrészük pedig egy sor más tünetet is észlel magán az idegkárosodástól kezdve a kimerültségen át a depresszióig - derült ki egy új kutatásból. Ebből az következik, hogy a fájdalomcsillapításra és az életminőség javítására irányuló palliatív gondozást a cukorbetegség kezelésének részévé kellene tenni. "A 2-es típusú cukorbajjal élők nagy fájdalmakkal és más kellemetlenségekkel nézhetnek szembe, akár olyan mértékben is, mint egy rákos beteg" - mondta vezetője, dr. Rebecca Sudore, a San Franciscó-i Veteránkórház orvosa, a Kaliforniai Egyetem adjunktusa. "A palliatív terápiát már alkalmazzák rák, szívelégtelenség és veseelégtelenség esetén. Az eredményeink értelmében ki kellene terjeszteni a módszert a diabéteszes betegekre is."


A kutatáshoz több mint 13 ezer cukorbeteg adatait vették alapul a 30-75 éves korosztályból. A krónikus fájdalom, a kimerültség és a depresszió mellett minden negyedik betegnél jelentkezett idegkárosodás, mely a végtagok zsibbadásában és érzéketlenségében mutatkozott meg. Rosszul aludtak, testileg és lelkileg is rosszul érezték magukat. Légszomj, hányinger és székrekedés is keserítette az életüket. Habár ezek a tünetek bármely életkorban előfordulhattak, a kutatók azt találták, hogy az idősebbeknél gyakrabban jelentkeztek. Az eredményekről a Journal of General Internal Medicine számolt be.

"A cukorbetegek kezelése leginkább a vércukorszint, a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésére fókuszál, hogy megelőzzék a keringési rendszer megbetegedéseit, a vesekárosodást, az amputációt és a látás elvesztését - magyarázta a Kaiser Permanente Intézet tudósa, Andrew Karter. - Megfigyeléseink azonban arra intenek, hogy a beteg kellemetlenségeit ne csak az utolsó stádiumban vegyék észre, hanem a krónikus betegségeknél automatikusan alkalmazzanak palliatív terápiát is."

Animáció: HáziPatika.com

2012.08.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az oszteoporózis kialakulása, tünetei, kezelése

A kór nevének jelentése: porózus, lyukacsos, üreges csont. A változókorban minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved ebben a betegségben. Nőknél négyszer gyakoribb mint férfiaknál. De nem csak a nőket és az idősebb korosztályt fenyegeti.

tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések