Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fáj a depresszió?

kategória: Depresszió

A depressziós betegek 56 százalékának voltak mérsékelt, vagy súlyos fájdalmas testi tünetei egy 4000 fő bevonásával készült kutatás ideje alatt - derült ki egy budapesti sajtótájékoztatón.
A leggyakrabban előforduló problémát az ízületi és végtagfájdalom, hátfájdalom, valamint a hasi fájdalom jelentette.

Amerikai szakemberek már több mint egy évtizede rámutatattak arra, hogy az alapellátásban a depressziós betegek akár 80 százaléka is kizárólag testi tünetekkel, elsősorban fájdalmakkal jelentkezik. Azonban sok orvos ilyenkor nem veszi számba a depresszió lehetőségét, és csak a testi eredetű okok aprólékos és alapos feltárására helyezi a hangsúlyt. Erre jellemzően akkor kerülhet sor, ha az érintett fáradtságra, energiahiányra, és "megmagyarázhatatlan" testi fájdalmakra panaszkodik, érzelmi vagy vegetatív tünetek nélkül.

A betegség miatt módosult működésű idegsejtek (agyi területek) kulcsfontosságú szabályozó funkciót betöltő "jeleket" küldenek a gerincvelőn át. Ilyen jelek továbbítják a test működésével kapcsolatos érzeteket. Ha a rendszer hibás, akkor a beteg ismeretlen eredetű fájdalmat élhet át.

Ma már általánosan elfogadott irányelv, hogy a depressziós beteg kezelésében valamennyi tünetet meg kell szüntetni ahhoz, hogy az érintett elérje a teljes felépülést. Mégis a klinikai vizsgálatok eredményei szerint a betegek 60-70 százaléka nem éri el a teljes tünetmentességet. A visszamaradó, úgynevezett maradványtünetek akadályozzák a beteget abban, hogy teljesen visszatérjen a munkájába.

Ráadásul a nem megfelelően kezelt betegek nagyobb kockázattal élnek át súlyos depressziót, gyakori depressziós epizódokat, felgyorsuló visszaeséseket, vagy válnak rezisztensé a terápiákkal szemben.

2008.06.06 17:58:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Visszerek? Nem csak esztétikai probléma!

Sokan hajlamosak legyinteni a visszérproblémákra: nem túl szép látvány, de könnyen elrejthető és legtöbbször komolyabb fájdalmat sem okoz, akkor meg minek foglalkozni vele? Azonban az elhanyagolt visszereknek nagyon komoly szövődményei lehetnek!

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések