Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fáj a depresszió?

kategória: Depresszió

A depressziós betegek 56 százalékának voltak mérsékelt, vagy súlyos fájdalmas testi tünetei egy 4000 fő bevonásával készült kutatás ideje alatt - derült ki egy budapesti sajtótájékoztatón.
A leggyakrabban előforduló problémát az ízületi és végtagfájdalom, hátfájdalom, valamint a hasi fájdalom jelentette.

Amerikai szakemberek már több mint egy évtizede rámutatattak arra, hogy az alapellátásban a depressziós betegek akár 80 százaléka is kizárólag testi tünetekkel, elsősorban fájdalmakkal jelentkezik. Azonban sok orvos ilyenkor nem veszi számba a depresszió lehetőségét, és csak a testi eredetű okok aprólékos és alapos feltárására helyezi a hangsúlyt. Erre jellemzően akkor kerülhet sor, ha az érintett fáradtságra, energiahiányra, és "megmagyarázhatatlan" testi fájdalmakra panaszkodik, érzelmi vagy vegetatív tünetek nélkül.

A betegség miatt módosult működésű idegsejtek (agyi területek) kulcsfontosságú szabályozó funkciót betöltő "jeleket" küldenek a gerincvelőn át. Ilyen jelek továbbítják a test működésével kapcsolatos érzeteket. Ha a rendszer hibás, akkor a beteg ismeretlen eredetű fájdalmat élhet át.

Ma már általánosan elfogadott irányelv, hogy a depressziós beteg kezelésében valamennyi tünetet meg kell szüntetni ahhoz, hogy az érintett elérje a teljes felépülést. Mégis a klinikai vizsgálatok eredményei szerint a betegek 60-70 százaléka nem éri el a teljes tünetmentességet. A visszamaradó, úgynevezett maradványtünetek akadályozzák a beteget abban, hogy teljesen visszatérjen a munkájába.

Ráadásul a nem megfelelően kezelt betegek nagyobb kockázattal élnek át súlyos depressziót, gyakori depressziós epizódokat, felgyorsuló visszaeséseket, vagy válnak rezisztensé a terápiákkal szemben.

2008.06.06 17:58:00

forrás: HáziPatika.com


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések