Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ezt egye rák és szemproblémák ellen

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Szemészet, Táplálkozás

Tudományosan alátámasztott tény, hogy minőségi táplálkozással - melynek rendkívül fontos része a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás - szervezetünk hozzájuthat a szükséges mennyiségű antioxidánsokhoz.

Ez jelentős mértékben segíti az egészség megtartását, és meggátolhatja számos időskori káros folyamat kialakulását, így többek közt a szemkárosodás, illetve egyes daganatos betegségek előfordulását.

Napjainkban, elsősorban a fejlett országokban hatalmas népegészségügyi problémát jelentenek az időskori degeneratív szembetegségek, például a központi éles látást szolgáló sárga folt károsodása.
A jelenség hátterében az áll, hogy az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a sárga foltban a lutein és zeaxantin szint koncentrációja, melynek következtében a szem fotoreceptorai könnyebben sérülnek. Az említett anyagok az antioxidáns (sejtvédő) hatású karotinoidok családjába tartoznak, a szemben hatékony szűrőként működnek a nagy energiájú és ezért agresszív szemkárosító hatású kék fénnyel szemben. Közömbösítik a sugárzás hatására keletkező, a sejtek pusztulásához vezető szabadgyököket.

A karotinoidok elsősorban az intenzív színű (élénkpiros, sárga, sötétzöld, bíborszínű) zöldségek és gyümölcsök, például paradicsom, paraj, sütőtök, sárgarépa, cékla, kukorica, sárgabarack, sárgadinnye, illetve ezek leveinek fogyasztásával jutnak be szervezetünkbe. Ebből az élelmiszercsoportból az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján naponta legalább 40-50 dekányi mennyiséget kellene elfogyasztanunk. Természetesen a táplálkozás minőségének hatása van a szem lutein és zeaxantin koncentrációjára is, a felmérések eredményei szerint azonban a szükséges antioxidáns mennyiség, a táplálkozási hibák következtében, az esetek nagy részében nem jut be szervezetünkbe. Pedig a szakemberek véleménye szerint a luteinben és zeaxantinban gazdag étrend fogyasztásának lényeges szerep jut az időskori degeneratív szembetegségek megelőzésében (is). A kutatások során terápiás, prevenciós lehetőségként felmerült az említett antioxidások étrendkiegészítők formájában történő használata is, azonban e területen még további vizsgálatok elvégzése szükséges.

Egészséges ital, és megelőzheti a rákos sejtek kialakulását a tea. A zöld és fekete teában lévő polifenolok - főként a katechin - erős antioxidáns hatása a daganatok megelőzésében meggyőzően bizonyított tudományos tény. Egy nemrégiben végzett vizsgálat során PC12-es izolált daganatsejteken mutatták be a fekete és zöld tea polifenol tartalmának jótékony hatását. A kísérlet során igazolást nyert hogy az említett anyagok megváltoztatták a sejteket károsító szabadgyökök keletkezését, a zsírsavak és a fehérjék oxidációját, valamint a glutathion anyagcserét. A sejtek tea polifenolokkal történő kezelése eredményeként megfigyelhető volt a természetes sejtpusztulás (apoptózis) felgyorsulása (daganatsejteknél), amelyet a DNS fokozott lebomlása, valamint az apoptózist jellemző enzimek aktiválódása jelzett. Ezek az eredmények megerősítik a tea katechin tartalmának preventív hatását, valamint felvetik terápiás alkalmazásának lehetőségét is.

2008.10.31 17:20:37

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések