Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ezért van kommunikációs problémája az autistáknak

kategória: Genetika, Gyermek-egészségügy, Neurológia

Az autista gyermekek agya lassabban reagál a hangokra, mint az egészséges gyermekeké, ez pedig magyarázatot adhat arra, miért küzdenek kommunikációs problémákkal az autista kicsik - állítják amerikai kutatók.

"A mostani kutatás során újabb bizonyítékokat találtunk annak a feltevésnek az alátámasztására, mely szerint az autizmust az agyban lévő sejtek közti kapcsolat hiánya okozza" - nyilatkozta Timothy Roberts, a Philadelphia Gyermekkórház radiológiai osztályának vezetője, a mostani kutatás vezető kutatója.

Roberts és kollégai 6 és 15 év közötti autista gyermeket kértek fel, hogy hallgassanak végig egy hangokból és szótagokból álló sorozatot, miközben agyukat egy magnetoencefalográfia (MEG) nevű vizsgálattal figyelték meg. Az MEG segítségével a kutatók az agy elektromos impulzusainak következtében létrejövő apró mágneses mezőket vizsgálhatják, és ebből következtethetnek az agyműködésre.

Az eredmények szerint az egészséges gyermekekkel összehasonlítva a kutatásban részt vevő 30 autista gyermek agya mintegy 20-50 százalékkal lassabban reagál a hallott hangokra és szavakra.

"Ez megmagyarázza, miért esik nehezükre az autistáknak megérteni a beszédet, és felfogni a hallott hangokat - nyilatkozta Mr. Roberts - Ennek oka valószínűleg az agyban lévő sejtek közötti kapcsolat abnormális működése illetve hiánya."


Az agyi CT, illetve a mágneses rezonancia vizsgálat azonban nem elég érzékenyek, hogy érzékeljék az agyi sejtek közötti kapcsolódási pontok mikroszkopikus eltéréseit.
Mr. Roberts és kollégai épp ezért szeretnék, ha az MEG-t bevezetnék az autizmus diagnosztizálásának gyakorlatába.

"A vizsgálat 400 dollárba kerül, és mintegy egy órát vesz igénybe, de teljesen fájdalommentes és egy évvel korábbi diagnózist tesz lehetővé. Az autizmust a mostani vizsgálati módszerek segítségével általában kétéves korban sikerül diagnosztizálni, az MEG segítségével azonban nyerhetünk egy évet, így a kezelést is korábban kezdhetjük el" - nyilatkozta Mr. Roberts.

Animáció: HáziPatika.com

2008.12.04 09:26:05

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Konditerem, nemcsak fiataloknak

Az edzőterembe járás korunk egyik legdivatosabb sporttevékenysége. Egyre többen látogatják a gombamód szaporodó konditermeket, ahol ideálisak a körülmények az állóképesség fejlesztésére, sőt még a szociális érintkezésre is.

tovább


Szponzorált hirdetések