Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ezért töltsünk több időt az unokákkal!

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

Minél több időt töltenek együtt a nagyszülők és az unokák, annál jobb lesz közöttük a kapcsolat, különösen akkor, ha olyan szabadidős tevékenységet találnak, melyet mindketten élveznek - derítette ki egy amerikai kutatócsoport.

"A szabadidős tevékenység kulcsszerepet játszanak a családi kötődések kialakításában - nyilatkozta Shannon Hebblethwaite, a Concordia Egyetem Alkalmazott Humán Tudományok Tanszékének professzora. "A közös kikapcsolódás segíti a közös érdeklődés kialakítását nagyszülők és unokák között, ami erősíti az intergenerációs kapcsolatokat."

Korábbi kutatások bebizonyították, hogy az egészséges, generációk közti kapcsolatok miatt a nagyszülők jobban érzik magukat és életszemléletük is pozitívabb. A mostani kutatásban összesen 16, 65 és 89 év közötti nyugdíjas nagyszülő és 14, 18 és 24 év közötti fiatal unoka vett részt. A közös tevékenységek közül a kirándulásokat, közös ünnepeket, főzőcskézést, bevásárlást és kertészkedést vizsgálták a szakértők.

"A nagyszülők gyakran ezeket az alkalmakat használják ki, hogy megosszák családi történeteiket, élettapasztalatukat és más örökségüket a fiatalabb generáció tagjaival. Így viszik át a családi értékeket, tradíciókat és a közösségi szellemet" - magyarázta Hebblethwaite. "Az unokák régi családi történeteket hallgathatnak és tradicionális értékekkel ismerkedhetnek meg, a nagyszülők pedig többet tudhatnak meg a modern korról, a számítógépek használatáról és az internetről. A közös szabadidős tevékenységek erősítik a családi kapcsolatokat, és a fiatalok és az idősek számára egyaránt előnyösek."

A kutatás részletes leírása a Family Relations: Interdisciplinary Journal of Applied Family Studies című szaklapban olvasható.

2011.02.22 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések