Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ezért hullanak ki a fogaink öregkorunkra

kategória: Fog- és szájbetegségek, Öregedés

Angol és amerikai kutatócsoportok együttes vizsgálata kiderítette, hogy az időseket miért veszélyeztetik jobban az ínybetegségek, miért gyakoribb körükben azok előfordulása. A tanulmány, amely a Nature Immunology című szakfolyóiratban jelent meg, rávilágít, hogy a fogíny egészségének romlása az életkor előrehaladtával a Del-1 nevű vegyület csökkenésével jár együtt.

Ahogy egyre többet tudtak meg a Del-1 nevű vegyületről és annak immunrendszerre gyakorol hatásáról, a kutatók annál biztosabbak voltak abban, hogy az idősebbeket miért sújtják jobban a fogínybetegségek. A fogágy-gyulladás vagy periodontitisz fogínybetegség, amely vérzéshez, sőt idővel csontritkuláshoz és a fogak elvesztéséhez is vezethet. A felnőttkori fogvesztés egyik fő, az idős emberek fogvesztésének pedig legfőbb oka. A túlzottan aktív immunválasz még növeli is a baktériumok számát a szájüregen belül.


A kutatók fiatal és idősebb egereken vizsgálták meg a fogínybetegségeket. Arra jöttek rá, hogy idősebb egereknél a betegség az említett Del-1 nevű vegyület mennyiségének csökkenésével járt együtt. Ez a fehérje úgy korlátozza az immunrendszer működését, hogy megakadályozza a fehérvérsejteket abban, hogy hozzátapadjanak a szájüreg szöveteihez és megtámadják őket - számol be a tanulmányról a Science Daily.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.26 00:02:00

forrás: OrientPress Hírügynökség


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések