Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ezért hullanak ki a fogaink öregkorunkra

kategória: Fog- és szájbetegségek, Öregedés

Angol és amerikai kutatócsoportok együttes vizsgálata kiderítette, hogy az időseket miért veszélyeztetik jobban az ínybetegségek, miért gyakoribb körükben azok előfordulása. A tanulmány, amely a Nature Immunology című szakfolyóiratban jelent meg, rávilágít, hogy a fogíny egészségének romlása az életkor előrehaladtával a Del-1 nevű vegyület csökkenésével jár együtt.

Ahogy egyre többet tudtak meg a Del-1 nevű vegyületről és annak immunrendszerre gyakorol hatásáról, a kutatók annál biztosabbak voltak abban, hogy az idősebbeket miért sújtják jobban a fogínybetegségek. A fogágy-gyulladás vagy periodontitisz fogínybetegség, amely vérzéshez, sőt idővel csontritkuláshoz és a fogak elvesztéséhez is vezethet. A felnőttkori fogvesztés egyik fő, az idős emberek fogvesztésének pedig legfőbb oka. A túlzottan aktív immunválasz még növeli is a baktériumok számát a szájüregen belül.


A kutatók fiatal és idősebb egereken vizsgálták meg a fogínybetegségeket. Arra jöttek rá, hogy idősebb egereknél a betegség az említett Del-1 nevű vegyület mennyiségének csökkenésével járt együtt. Ez a fehérje úgy korlátozza az immunrendszer működését, hogy megakadályozza a fehérvérsejteket abban, hogy hozzátapadjanak a szájüreg szöveteihez és megtámadják őket - számol be a tanulmányról a Science Daily.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.26 00:02:00

forrás: OrientPress Hírügynökség


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Féltucatnyi hatékony módszer csontritkulás ellen

Tudja-e Ön, hogy kezelik a csontritkulást? Ha még nem, akkor azért ajánljuk figyelmébe következő cikkünket. Ám ha netán közelebbről is van tapasztalata valamelyik terápiával, akkor is talál hasznos információkat a következő sorokban!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések