Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért félünk a kígyótól?

kategória: Pszichológia

A kígyótól való félelmünknek nagyon is van alapja - vagy legalábbis lehetséges, hogy egyfajta "genetikai rémületről" van szó, derült ki egy új tanulmányból. A Proceedings of the National Academy of Sciences legújabb számában megjelent tanulmány arról számolt be, hogy a Fülöp-szigeten élő vadászó-gyűjtögető életmódot folytató lakosok körében milyen gyakori volt a pitontámadás. Ez volt egyébként az első olyan tanulmány, amely számszerűsítette a kígyótámadások gyakoriságát.

Thomas N. Headland antropológus 1962-ben kezdte kutatásait, ezek során 58 férfivel és 68 nővel készített interjúkat, akik átéltek valamilyen kígyótámadást. A beszámolók szerint 1934. és 1973. között szinte minden második-harmadik évben történt valamilyen "traumatikus pitontámadás", amelyek olykor halálosak is voltak.

Egy felnőtt kígyó akár egy 60 kilós sertést is képes felfalni, ezért a helyiek szerint a félelmük nem alaptalan. Az egyik férfi elmesélte, hogy az apjával egy ilyen kifejlett példány a lakásában végzett úgy, hogy körbecsavarodott a testén, és halálra szorította. "Ezek a beszámolók alátámasztják azt, hogy létezhet egyfajta genetikai fóbia" - mondta Thomas N. Headland. Dr. Bryan Bruno, a Lenox Hill Kórház pszichiátere is úgy gondolja, hogy az elhúzódó félelmek gyökere az őseinkig nyúlhat vissza, amikor az embereket még valóban érték ilyen támadások. 

2011.12.25 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések