Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ezektől a képektől Ön is leteszi a cigarettát! Képgaléria!

kategória: Daganatos betegségek, Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Pszichológia

Daganatos tüdő és torok, rothadó fogak képe váltja majd fel Nagy-Britanniában a mostani dohányzás veszélyeiről szóló feliratokat a cigarettás dobozokon - az egyik ilyen kép látható bal oldalt, és a cikkben lejjebb az egész képgaléria elérhető! Nézze meg!

A dohányzásról való leszokást szorgalmazó országos kampányban eddig ilyen mondat próbálta elijeszteni a dohányosokat a rágyújtástól: "A dohányosok korábban halnak."

A képeken világosan látható a dohányzás egészségkárosító hatása, és mától kötelező érvénnyel jelennek meg a cigisdobozokon, 2010 októberétől pedig minden dohánytermékre érvényes lesz a szabály.

Bár az elmúlt évek korlátozó intézkedései hatására sokan felhagytak káros szenvedélyükkel, még mindig 10 millió brit dohányzik. 2003-tól helyeznek el figyelmeztető feliratokat a csomagokon, 16 év helyett most már 18 a korhatár a dohánytermékek vásárlásánál, és már az egész országban tilos nyilvános helyen rágyújtani.

Liam Donaldson főigazgató főorvos szerint az új, erőteljes képi megjelenítés jobban hangsúlyozza az egészségügyi kockázatokat, így talán még többen gondolkodnak el azon, hogy leszokjanak. Nagy-Britannia lesz az első európai ország, ahol ilyen képekkel látják el a cigarettás dobozokat.
A 15 különböző ábra között lesz beteg tüdőtől kezdve a szívműtétig többféle kép.

A képeket Kanada használta először 2001-ben. Egy évvel későbbi felmérések szerint a dohányosok egyharmadát sarkallta leszokásra. Ugyanezt a taktikát alkalmazták Ausztráliában, Brazíliában, Új-Zélandon és Szingapúrban is.

A dohányzásellenes aktivisták szerint a képek erőteljes vizuális emlékeztetők a szörnyű betegségekre, melyeket a dohányzás okozhat, hatékonyságuk pedig bizonyított.

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.01 09:36:45

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések