Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ezek az állatok veszélyesek a gyerekekre és idősekre!

kategória: Allergia, Bőrgyógyászat, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Öregedés

Az olyan egzotikus állatok, mint például a gyíkok, de a gyakoribb kedvencek, mint a hörcsögök vagy sündisznók is veszélyt jelenthetnek a gyerekekre és az idősekre - hívják fel a figyelmet szakemberek.

Egy tanulmányban az olvasható, hogy jóllehet a háziállatokról való gondoskodás jó hatással van a gyerekekre, sok állat, mint például a teknősök olyan betegségeket hordoznak, mint a veszettség vagy a szalmonella, amelyeket a kis gazdik is elkaphatnak.


Más egzotikus állatok, mint például az iguánák és a majmok harapása vagy karmolása fertőzött sebekhez vagy allergiához vezethet. A tanulmány hangsúlyozta, hogy a legtöbb amerikai háztartásban van legalább egy háziállat és a szerzők azt javasolják, hogy ahol öt év alatti gyermekek vannak, ott ne tartsanak egzotikus állatokat.

Az eredmények szerint a gyerekek között előfordult szalmonellafertőzések 11 százaléka eredt gyíkokkal, teknősökkel vagy más hüllőkkel való érintkezésből, mondta el Larry Pickering, a tanulmány vezető szerzője. Körülbelül 40 ezer amerikai háztartásban tartanak sündisznót, mint háziállatot, melyek két másik szalmonella fajt hordoznak a tüskéiken.

"Az Egyesült Államokba behozott egzotikus állatok összefüggésbe hozhatók olyan betegségekkel, amelyek korábban nem fordultak elő az Államokban" - olvasható a tanulmányban. "A világ különböző részeiről behozott állatokkal való érintkezés a betegségnek egy új fajban való megjelenéséhez, valamint a kórokozók más, új területen való elterjedéséhez vezethet." Az egyik példa erre a majomhimlő, a betegség 2003-ban érkezett az Egyesült Államokba Afrikából behozott gambiai óriáspatkányok révén, amelyek később háziállatként eladott prérikutyákat fertőztek meg.

A jelentés arra is figyelmeztet, hogy "a pestis természetes rezervoárjai a kisrágcsálók, az emberek a fertőzött rágcsálók bolháinak csípése útján fertőződnek." A makákó majmokról kiderült, hogy egyfajta herpesz B-vírust hordoznak, míg a fájdalmas bőr- és szájfekélyekkel, valamint tüdőgyulladással járó tularémiát hörcsögök is terjesztik.

"A legtöbb nem szokványos háziállat veszélyt jelenthet a kisgyerekek egészségére, így ezek tartása a kisgyerekes háztartásokban nem javasolt" - írják a szerzők.

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.10 09:24:38

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Betegápolás otthon

A betegek kerülhetnek olyan állapotba, lehetnek olyan sérüléseik, amikor - a rosszabbodást megelőzendő - nagyon oda kell figyelni arra, hogyan kell őket fektetni, ültetni, mosdatni, illetve, ha szükséges elsősegélynyújtásban részesíteni.

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések