Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ez okozza minden második ember halálát!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Koleszterin, Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek

A vérnyomással kapcsolatos ismeretek hiányossága nagymértékben veszélyezteti a szív állapotát - derült ki abból a felmérésből, amelyet a Szív Világnapján hoztak nyilvánosságra.


Hipertónia Világszervezet "Ismeri Ön a számait?" címmel indított nemzetközi vizsgálatának eredményei szerint három felnőttből egynek, a becslések szerint 424 millió embernek, fogalma sincs arról, hogy vérnyomásának milyen értékeket kellene mutatnia, pedig a szív- és érrendszeri betegségek jelenleg az első számú halálozási okként egyre drámaibb módon terjednek világszerte.

A Hipertónia Világszervezet (World Hypertension League) és a Novartis által támogatott felmérés a maga nemében a legnagyobb ilyen vizsgálat, amelyet valaha a népesség körében végeztek. A felmérés arra keresett választ, hogy 15 különböző országban élő ember milyen mértékű ismerettel rendelkezik általános egészségi állapotáról, beleértve vérnyomásukat, vércukorszintjüket és koleszterin értékeiket.

A tanulmány szerzője, Dr. David Lewis pszichológus újból megerősítette, hogy jelentős általános tudatlanság tapasztalható az emberek között ebben a témában.

Pedig a tudás életet menthet(ne), hiszen a magyar lakosság fele (!) szív- és érrendszeri betegség következtében hal meg, pedig a különböző betegségek kialakulása részben megelőzhető vagy elodázható lenne.
Ha külön nézzük a betegségcsoportokat, akkor majdnem két és fél millió ember szenved magas vérnyomásban, egy millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos.

Mivel gyakran nincs érzékelhető tünete, a magas vérnyomás "csendes gyilkos" néven vált ismertté, és a felnőttek 25 százalékát veszélyezteti. A tünetek hiánya ellenére a magas vérnyomás napi hatása a szervezetre az életet teljesen megváltoztató szövődményekhez vezethet, melyek nem csupán veszélyesek, de évente több milliárd forintjába is kerülnek az országnak.

A Magyar Kardiológusok Társasága ezért csatlakozott a Magyar Hypertonia Társaság által életre hívott és a Novartis támogatásával zajló "Éljen 140/90 Hgmm alatt" nevű programhoz. A mára mozgalommá alakult program 2008. szeptembertől "Csökkentsd a szövődményeket!" címmel hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri kockázatok veszélyeire.

2008.10.01 09:22:50

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A koleszterin kockázatai

Magas koleszterinszint vagy hiperkoleszterinémia? Betegség vagy "csupán" egyetlen rizikófaktor? Évek óta nem hagynak vele minket békén. Ez már gyanús. Valóban akkora a jelentősége a koleszterinnek? "Alig ettem zsírt, mégis nőtt a szintje." Mi az igazság?

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések