Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ez (is) okozza a leukémiát, elhízást és bélbetegséget

kategória: Daganatos betegségek, Elhízás, Gyógyszerészet, Gyomor- és bélproblémák

Olyan genetikai hibákat fedeztek fel, amelyek növelik a leukémia egy gyakori formájának és a bélbetegségnek a kockázatát gyermekekben, és az elhízást és a termékenységet is befolyásolhatja.

A három különálló tanulmányban leközölt kutatást a Nature Genetics és a Nature Medicine folyóiratok közölték. A Richard Houlston, az Institute of Cancer Research munkatársa által vezetett kutatócsoport hat genetikai variánst talált, amelyek megnövelik a krónikus limfocitás leukémiára (CLL) való hajlamot, amely az összes leukémiás eset mintegy egynegyedéért felelős. A variánsok olyan génekben fordulnak elő, melyek a csontvelőben termelt fehérvérsejtek egyik fajátjának, a B-sejtek burjánzásában játszanak szerepet. E variánsok egyenként is hozzájárulnak a CLL kockázatának szerény megnövekedéséhez, azokban a személyekben azonban, akikben mind a hat jelen van, a kockázat megnyolcszorozódik.

Ezzel párhuzamosan amerikai kutatások kiderítették, hogy egy a leptin (az a hormon, amely közli az aggyal, mikor jutott elegendő tápanyaghoz) által bekapcsolt gén szerepet játszik az étvágyzavar és a terméketlenség kialakulásában. A felfedezést egerek agyában tették, de valószínűleg erőteljes hasonlóságok figyelhetők meg az emberi agyban is.

"Ez a gén rendkívül lényeges a zsírszövet és az agy között futó jelsor szempontjából" - állítja Marc Montminy, a kutatás vezetője. "Valószínűleg kulcsszerepet játszik abban, mennyit eszünk mi, emberek, és abban, hogy lehet-e utódunk."

A gén TORC1 elnevezésű variációi szerepet játszhatnak az elhízásban és a terméketlenségben, mivel helytelen jeleket küldhetnek az agynak arról, mikor van szükség táplálékra, és van-e elég energiatartaléka a szervezetnek a szaporodáshoz.

Egy harmadik tanulmány, amely összefüggéseket vizsgált a genetikai kódokban több ezer ember között, két új gént kapcsolt össze, amelyek részt vesznek a gyermekkori gyulladásos bélbetegség (IBD), a Crohn-betegséget és a fekélyes vastagbélgyulladást is magában foglaló fájdalmas állapot kialakulásában.

A genetikai analízis, más néven genomika az orvosi kutatás egyik legszorgosabban ostromolt területe. A bizonyos betegségeket okozó illetve felerősítő gének kimutatása utat nyithat a diagnosztikai eszközök kifejlesztése számára, melyek segíthetnek meghatározni a betegség szempontjából veszélyeztetett embereket. Lehetséges gyógyszerek kifejlesztése előtt is megnyithatja az utat, amelyek gátolhatják illetve visszafordíthatják a gén hibás működését.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.09.03 09:01:29

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések