Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Extrém magas a füstkoncentráció a bárokban

kategória: COPD, Dohányzás

Az Oklahomai Dohánykutató Központ új tanulmánya kimutatta, hogy az éttermek és bárok dohányzó részében a passzív dohányfüst koncentrációja extrém magas és ezért súlyosan veszélyezteti az egészséget.


Az éttermek dohányzó részében mért makrorészecske-szint magasabb volt, mint az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége által megszabott egészségügyi határérték, a helyzet a bárokban még rosszabb volt. "Ezek a kiugróan magas szintek nemcsak a vendégek, de az alkalmazottak egészségét is veszélyeztetik" - mondta el dr. Heather Basara, a tanulmány vezető szerzője.

A füst mértékét az abból származó finom szuszpendált, 2,5 mikronnál kisebb makrorészecskék szintjének alapján adták meg, az éttermek dohányzó részében 380 mikrógramm/köbméter értéket, mértek, ez a szám a bárokban 665, a nemdohányzó éttermekben mindössze 26 volt. A Környezetvédelmi Ügynökség a 65 és 150 mikrógramm/köbméter közé eső értékeket "egészségre károsnak", 151 és 250 között "egészségre igen károsnak", efelett pedig "veszélyesnek" tartja.

A passzív dohányfüst évente számos halálesetért tehető felelőssé, többnyire a szívbetegség és tüdőrák útján. Már az egészen rövid ideig tartó hatás is káros lehet. Mivel ez a károsodás megelőzhető, a vendéglátóhelyek tulajdonosainak és a döntéshozóknak meg kellene fontolniuk a nyilvános helyek és a zárt térben lévő munkahelyek teljesen füstmentessé történő tételét.

Animáció: HáziPatika.com

2010.02.25 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések