Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Extrém UV és hőség - így védekezzen!

kategória: Bőrgyógyászat, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Öregedés, Szemészet, Táplálkozás, Vészhelyzetek, katasztrófák

Ma árnyékban is 35 fok lesz, az UV-sugárzás pedig 8.1-es, tehát extrém erősségű - tájékoztatta a Országos Meteorológiai Szolgálat az ÁNTSZ-t.
Az itt látható térkép a www.napsugarzas.hu oldalról van, azt mutatja, hogy az ország egész területén extrém veszélyes lesz az UV-sugárzás.

Ebben az időben még a normál bőrtípusú emberek is 15 perc alatt leégnek a napon. Szakemberek azt javasolják, hogy ilyenkor feltétlenül árnyékos vagy fedett helyen tartózkodjunk, aki teheti, ne menjen ki az utcára.

Ha mégis mennie kell, akkor tartsa be az alábbi tanácsokat.

- Utcára válasszunk világos színű, természetes alapanyagú ruházatot, illetve vegyünk fel napszemüveget, széles karimájú kalapot, de kellemes lehet egy darabig a benedvesített kalap, kendő is. Más árnyékoló híján az esernyőt napernyőként is használhatjuk, a legyező, elemes miniventilátor is jó szolgálatot tehet például a tömegközlekedésben.

- Ha útnak indulunk, mindenképpen legyen nálunk legalább fél liter folyadék, legjobb, ha vizet vagy nem túl erős limonádét, teát viszünk magunkkal. A szénsavas üdítők és rostos levek ilyenkor nem túl jók.
- Az innivaló ne legyen 10-12 foknál hűvösebb, így megelőzhetjük a torkunk "leforrázását".
- Ezekben a forró napokban ne igyunk kávét és más koffeintartalmú italt, mert vízhajtó hatásuk árt a szervezetnek. Ha hiányzik a megszokott kávé, most válasszuk a boltból a koffeinmentes változatot, csináljunk belőle jeges kávét. Ugyanilyen vízhajtó hatású az alkohol, ezért az is kerülendő. Ha vizet osztanak valahol, azt fogadjuk el.

- Ne fürödjünk szökőkutakban, mert a vizük nem tiszta, a bennük lévő kórokozók komoly betegségeket okozhatnak.

- Naponta többször, kis adagokban együnk is. Ilyenkor jól jönnek a hideg levesek, az idénygyümölcsök, a könnyű ételek, a jeges finomságok, fagylaltok.

Szakemberek azt kérik, hogy segítsenek hozzátartozóiknak, a környezetükben élő idős embereknek is, hogy elviselhetőbb legyen számukra is a kánikula.
Ha lehetőségünk van rá, ellenőrizzük, hogy elég folyadékot fogyasszanak és megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert esznek-e.
Idősek számára megoldás lehet, ha bevásárlóközpontban, üzletközpontban, közintézményben töltik az időt a hőség idején, de csak olyan helyen, ahol lehetőség van leülni, italt és ételt fogyasztani.

Kapcsolódó hír:
Halálos hőség - tünetek

Kéky Kira

2008.06.23 10:07:24

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések