Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Evolúciós harc zajlik a nemek között

kategória: Gondolta volna?

Gert Stulp, a Groningen Egyetem tudósa munkatársaival annak járt utána, milyen evolúciós harc áll annak hátterében, hogy generációkon át a férfiak és nők magassága folyton-folyvást változik, mely során hol a magasak, hol az alacsonyabbak kerülnek többségbe. Korábbi tanulmányból véve adatokat, a kutatók több mint tízezer wisconsini főiskolást követtek nyomon közel ötven éven át. E mintából kiválogattak 808 fiú, 996 lány és 1718 vegyes ikerpárt, majd az egyes párok átlagmagasságát véve megfigyelték, milyen hatással van az a születendő gyerekek számára. Az eredményekből kiderült, hogy az alacsonyabb családokban, ahol a lányok és fiúk is az átlagos magasság alatt voltak, a lányoknál több gyerek született, mint a fiúknál, ugyanakkor az átlagos magasságú családokban épp fordítva, a fiúknak született több gyereke.

A tanulmány alátámasztja azt a nézetet, mely szerint a nemek között egyfajta "harc" folyik a magasság körül. Például egy átlagnál alacsonyabb nő, akinek a fentiek alapján több gyermeke is születik, valamennyi utódjának átadja a génjeit, vagyis a lányok és fiúk egyaránt alacsonyak lesznek ebben a családban. Ez a lányoknak jó, mivel így minden bizonnyal ők is több gyereket szülnek majd, ám a fiúknak nem kedvez. Mindez ráadásul nem csupán egy családon belül, hanem egy egész populációban zajlik, vagyis idővel a teljes népesség alacsonyabbá válik az átlagnál, ami viszont nagy evolúciós nyomást helyez a férfiak vállára. Ennek következménye, hogy a férfiak közül viszont a magasabbaknak lesz több gyerekük, hogy így az emberiség átlagmagassága helyreálljon. Idővel ennek hatására egyre nő a populáció magassága, így ismét a nőkön lesz a sor, hogy ők adják tovább génjeiket.

Amint azt Stulp kifejtette, nem véletlen, hogy a magasság a párválasztásban is fontos szerepet játszik, és a megfigyelések alapján a magasabb férfiak, valamint az átlagos magasságú nők a legkelendőbbek. Emellett a további vonzó tulajdonságok között az anyagi javak, a vonzó külső, a képzettség, az egészség, valamint a várhatóan hosszú élettartam szerepelnek.

2012.08.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Felfekvés

A felfekvés (latinul: decubitus) igen nagy fájdalommal járó szövetkárosodás, amely jellemzően hosszasan ágyban fekvő, keveset vagy alig mozgó betegeknél alakul ki. Hogyan előzhető meg és mit tehetünk, ha már kialakult?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések