Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Evolúciós harc zajlik a nemek között

kategória: Gondolta volna?

Gert Stulp, a Groningen Egyetem tudósa munkatársaival annak járt utána, milyen evolúciós harc áll annak hátterében, hogy generációkon át a férfiak és nők magassága folyton-folyvást változik, mely során hol a magasak, hol az alacsonyabbak kerülnek többségbe. Korábbi tanulmányból véve adatokat, a kutatók több mint tízezer wisconsini főiskolást követtek nyomon közel ötven éven át. E mintából kiválogattak 808 fiú, 996 lány és 1718 vegyes ikerpárt, majd az egyes párok átlagmagasságát véve megfigyelték, milyen hatással van az a születendő gyerekek számára. Az eredményekből kiderült, hogy az alacsonyabb családokban, ahol a lányok és fiúk is az átlagos magasság alatt voltak, a lányoknál több gyerek született, mint a fiúknál, ugyanakkor az átlagos magasságú családokban épp fordítva, a fiúknak született több gyereke.

A tanulmány alátámasztja azt a nézetet, mely szerint a nemek között egyfajta "harc" folyik a magasság körül. Például egy átlagnál alacsonyabb nő, akinek a fentiek alapján több gyermeke is születik, valamennyi utódjának átadja a génjeit, vagyis a lányok és fiúk egyaránt alacsonyak lesznek ebben a családban. Ez a lányoknak jó, mivel így minden bizonnyal ők is több gyereket szülnek majd, ám a fiúknak nem kedvez. Mindez ráadásul nem csupán egy családon belül, hanem egy egész populációban zajlik, vagyis idővel a teljes népesség alacsonyabbá válik az átlagnál, ami viszont nagy evolúciós nyomást helyez a férfiak vállára. Ennek következménye, hogy a férfiak közül viszont a magasabbaknak lesz több gyerekük, hogy így az emberiség átlagmagassága helyreálljon. Idővel ennek hatására egyre nő a populáció magassága, így ismét a nőkön lesz a sor, hogy ők adják tovább génjeiket.

Amint azt Stulp kifejtette, nem véletlen, hogy a magasság a párválasztásban is fontos szerepet játszik, és a megfigyelések alapján a magasabb férfiak, valamint az átlagos magasságú nők a legkelendőbbek. Emellett a további vonzó tulajdonságok között az anyagi javak, a vonzó külső, a képzettség, az egészség, valamint a várhatóan hosszú élettartam szerepelnek.

2012.08.18 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések