Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Évmilliók óta fáj az ember háta

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

A hátfájást sokan modernkori betegségnek tartják, amelyért a mozgásszegény életmód és a túlsúlyosság okolható, de a Cambridge-i Egyetem kutatója antropológiai leletek alapján bizonyítja, hogy a gerincelváltozások már évmilliókkal ezelőtt is megkeserítették őseink életét. Asier Gomez-Olivencia a korai emberfélétől származó csontlelettel, betegség által károsított ágyéki csigolyákkal bizonyítja állításait.

Az úgynevezett heidelbergi embertől (Homo heidelbergensis) származó lelet 28 személy földi maradványai között került napvilágra Spanyolország északi részén, a Sima de los Huesos-i lelőhelyen. Az ágyéki csigolyák ugyanattól a személytől származnak, akinek medencecsontjait 1994-ben tárták fel. A félmillió évvel ezelőtt élt férfi 45 éves kora körül hunyt el, ágyéki csigolyáin több olyan elváltozás látható, amely súlyos hátfájást okozhatott.

A férfinél csigolyacsuszamlást diagnosztizáltak. Ez az állapot akkor következik be, amikor egy csigolya a fölötte lévő gerincszakasszal együtt előrecsúszik az alatt levő csigolyán. Az illető Baastrup-szindrómában is szenvedett: az ismeretlen eredetű betegség lényege, hogy az ágyéki csigolyák tövisnyúlványai már a születéskor is hosszabbak a normálisnál, végeik közel vannak egymáshoz, össze is érhetnek. Felnőtt-időskorra a nyúlványok között kisízületi gyulladás, csontcsőr kialakulása következhet be. Jellemző a terhelésre, hátrahajlásra bekövetkező fájdalom. Az ágyéki görbület (lordosis) kifejezettebb. Ezenkívül gerincferdülése is volt a férfinak, vagyis olyan személyről van szó, aki többféle gerincproblémával küszködött. "Ezek az elváltozások mind hátfájással járnak" - magyarázta Gomez-Olivencia.

2011.02.26 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések