Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Évmilliók óta fáj az ember háta

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

A hátfájást sokan modernkori betegségnek tartják, amelyért a mozgásszegény életmód és a túlsúlyosság okolható, de a Cambridge-i Egyetem kutatója antropológiai leletek alapján bizonyítja, hogy a gerincelváltozások már évmilliókkal ezelőtt is megkeserítették őseink életét. Asier Gomez-Olivencia a korai emberfélétől származó csontlelettel, betegség által károsított ágyéki csigolyákkal bizonyítja állításait.

Az úgynevezett heidelbergi embertől (Homo heidelbergensis) származó lelet 28 személy földi maradványai között került napvilágra Spanyolország északi részén, a Sima de los Huesos-i lelőhelyen. Az ágyéki csigolyák ugyanattól a személytől származnak, akinek medencecsontjait 1994-ben tárták fel. A félmillió évvel ezelőtt élt férfi 45 éves kora körül hunyt el, ágyéki csigolyáin több olyan elváltozás látható, amely súlyos hátfájást okozhatott.

A férfinél csigolyacsuszamlást diagnosztizáltak. Ez az állapot akkor következik be, amikor egy csigolya a fölötte lévő gerincszakasszal együtt előrecsúszik az alatt levő csigolyán. Az illető Baastrup-szindrómában is szenvedett: az ismeretlen eredetű betegség lényege, hogy az ágyéki csigolyák tövisnyúlványai már a születéskor is hosszabbak a normálisnál, végeik közel vannak egymáshoz, össze is érhetnek. Felnőtt-időskorra a nyúlványok között kisízületi gyulladás, csontcsőr kialakulása következhet be. Jellemző a terhelésre, hátrahajlásra bekövetkező fájdalom. Az ágyéki görbület (lordosis) kifejezettebb. Ezenkívül gerincferdülése is volt a férfinak, vagyis olyan személyről van szó, aki többféle gerincproblémával küszködött. "Ezek az elváltozások mind hátfájással járnak" - magyarázta Gomez-Olivencia.

2011.02.26 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A "tanult" beteg

Nem is hinnénk, hogy mennyi korosodó embert érint hazánkban a csontritkulás. K. Mária 64 éves nyugdíjas több éve tudja, hogy az ő csontjai is törékenyebbek az átlagnál. Ő azonban nem folytatott strucc-politikát, hanem igazi "tanult" beteggé képezte...

tovább


Szponzorált hirdetések