Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A boldog házasság receptje - négyhavonta hét perc!

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

A házassággal való megelégedettség nélkülözhetetlen a boldog, egészséges élethez, de az idő haladtával egyre csökken. A Northwestern Egyetem szakemberei azonban úgy vélik, nem fog kihűlni a szerelem azoknál a pároknál, akik évente háromszor rászánják magukat, hogy kitöltsenek egy mindössze hét percet igénybe vevő online tesztet.

A vizsgálatot készítő Eli Finkel, a Northwestern pszichológiaprofesszora munkatársaival 120 párt követett nyomon, akik egy része alkalmazta a fent említett online módszert, másik része viszont nem. Két éven át minden negyedik hónapban valamennyi párnak be kellett számolnia arról, mennyire elégedettek a házasságukkal, milyen fokú a kettőjük közötti szerelem, intimitás, bizalom, szenvedély és elkötelezettség. Arról is vallottak, mivel kapcsolatban volt a legjelentősebb nézeteltérés kettőjük között az utóbbi négy hónapban, és a legutóbbi konfliktusukat meg kellett próbálniuk egy kívülálló, harmadik személy szemszögéből elemezniük.

A vizsgálatból kiderült, hogy egy év elteltével mindkét csoport házasságának minősége megromlott valamelyest, ám azok, akik a második év során négyhavonta elvégezték ezt az írásos tesztet, szinte teljesen lényegtelennek érezték ezt a változást, és a veszekedéseiknek is sokkal kisebb jelentőséget tulajdonítottak, aminek köszönhetően jóval elégedettebbek voltak a kapcsolatukkal.

Eli Finkel kifejtette, az elégedettségen túl mindennek a szenvedélyre és a szexuális vágyra is kihatása volt (ezek igen sebezhető pontok egy házasságban). Szerinte a vizsgálatnak azért igen nagy a jelentősége, mert a boldog házasság kihat az egyének egészségére is, és ha figyelembe vesszük, hogy mindehhez mindössze évi háromszor hét percre van szükség, akkor beláthatjuk, hogy ez igazán nem nagy áldozat.

2013.02.13 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések