Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Évezredes agyműtétek

kategória: Gondolta volna?

Majd háromezer éve már végeztek agyműtéteket a tibeti orvosok - állítja egy kutató, aki negyven éve tanulmányozza az ősi tibeti "lexikont", a buddhizmus legkorábbi szöveggyűjteményének tartott a Tipitakát. A szövegek eredetileg szájhagyomány útján öröklődtek nemzedékről nemzedékre, és csupán a Kr. e. III. században rögzítették őket írásban. Szanszkritból fordították, két részre tagolódik: a Buddha szavait és tanításait tartalmazó Kangyurra, valamint az ehhez fűzött kommentárok gyűjteményéből álló Tengyurra. Utóbbi írásai egyaránt kiterjednek a filozófiára, logikára, irodalomra, nyelvészetre, művészetre, csillagászatra, orvoslásra, építészetre vagy naptári számításokra.

Karma Tinley, a Lhászai Egyetem docense szerint a 2900 éves Tipitakából világosan kiolvasható, hogy miért és miként végeztek agyműtéteket. Az ősi szöveg részletezi, miként figyelhetett meg egy fiatal indiai orvos egy idősebb kirurgus által végzett beavatkozást, amellyel az erős fejfájás által gyötört beteg kínjait igyekezett enyhíteni. Az említett indiai saját hazájában jó nevű szakembernek számított, aki az orvoslás minden területén gazdag tapasztalatokkal rendelkezett, kivéve az agysebészetet. A páciens beleegyezésével követhette a műtétet, ám nem vehetett részt a beavatkozásban.

Karma Tinley szerint az ősi enciklopédia által felvázolt orvosi tanok közül sokat mind a mai napig alkalmaznak a tibeti gyógyítók. Az ókorban végzett agyműtétekre utaló első bizonyítékok 1998-ban kerültek napvilágra, amikor a Csinghaj (Qinghai)-Tibeti fennsíkon egy olyan ember földi maradványait tárták fel, akin ötezer éve hajtottak végre agyműtétet kínai orvosok.

2011.05.04 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések