Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Evészavarral és szorongással küzdenek a tinédzserek

kategória: Depresszió, Elhízás, Gyermek-egészségügy, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia

Minden öt tinédzserből egy beismeri evészavarait, de a szorongás nagyobb probléma, mint gondolnánk - derült ki egy finn felmérésből.

A tanulók 13 százaléka jelezte evészavarát az első illetve második felmérés alatt, míg százalékuk mindkét esetben.
A folyamatos evészavarral küszködő gyermekek sokkal több pszichés problémáról és egészségügyi panaszról számoltak be.

"Észrevettük például, hogy a szorongó gyermekek esetében fiatal felnőttkorban 20-szor nagyobb az evészavarok előfordulása. A külsejükkel elégedetlen tinédzserek is csak abban az esetben voltak evészavarosak, ha korábban szorongásos panaszaik voltak" - mondta Lea Hautala, a finn Turku Egyetem Felnőtt Pszichiátriai Klinikájának munkatársa.

A kutatók 372 tanulót vizsgáltak, akik 15 és 17 év közöttiek voltak. A kikérdezést egy évvel később megismételték.

"Összesen 66 esetben számoltak be evési zavarról - 23-an csak az egyik évben, 24-en csak a második évben, 19-en pedig mindkét évben" - tette hozzá.

"Azoknál a tanulóknál, akiknél korábban szorongásos panaszok voltak sokkal inkább szenvedtek tartós evészavarokkal, míg akiknél nem volt megelőzően pszichés probléma, csak átmeneti evészavar mutatkozott, illetve elégedetlenek voltak a megjelenésükkel. Megfigyeltük, hogy a lányoknál kétszer több az evészavar a fiúkhoz képest, és ötször gyakoribb a probléma folyamatos fennállása."

A kutatók összevetették a két tanulmány átlagos eredményét a tartósan fennálló problémával küszködő- és problémamentes tanulók esetében, és az alábbi észrevételeket tették: a tanulók 70 százaléka jelzett egy vagy több egészségügyi problémát, például hasi fájdalmat, szédülést, fáradtságot, fejfájást, alvászavart tartós evészavar esetén.
47 százalékban számoltak be szorongásról tartós evészavarban, míg az evészavar nélküliek 12 százalékban élték át ugyanezt.
31 százalék számolt be depresszióról, míg az "egészségeseknek" csupán 5 százaléka.
77 százalékának volt baja a testsúlyával, 46 százaléknak a külsejével.
Ennek ellenére, mikor a kutatók áttekintették a súly és magasságadatokat az iskolai gondozóknál, azt találták, hogy a tartós evészavarral küszködők inkább a normális súlytartomány körül voltak.

A kutatók több pszichés problémát és egészségügyi panaszt találtak azoknál a tanulóknál, akik csak evészavart jeleztek mindkét tanulmányban. "A tanulmány megerősíti a korábbi tanulmányokat, mely szerint ebben az életkorban gyakran van kiújuló evési zavar, és az esetek 50-60 százalékában ez egy vagy két évig is eltarthat" - mondta Lea Hautala.
"Az esetek 10 százalékában azonban a probléma folyamatosan fennáll, és felnőttkorig megmarad."
" Bár a vizsgált tanulók közel egyötöde jelzett valamilyen evési zavart, ezek a problémák az esetek túlnyomó többségében rendeződtek. Minden 20 tanulóból egynél állandósul a probléma." A kutatók remélik, hogy az eredmények hatására vizsgálják majd az evészavarok fennállását azoknál a serdülő fiataloknál, akiknél pszichés vagy más egészségügyi probléma jelentkezik.
Animáció: HáziPatika.com

2008.06.11 14:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A csontritkulásról általában

A csontritkulás a csontszövet olyan mértékű minőségi és mennyiségi csökkenését jelenti, amitől már csekély sérülés következtében is kialakulhat csonttörés.

tovább


Szponzorált hirdetések