Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Evészavar terheseknél - veszélyes!

kategória: Depresszió, Elhízás, Gyermek-egészségügy, Gyomor- és bélproblémák, Pszichiátriai betegségek, Várandósság

Azokon a várandós nőkön, akik bulimiások, egyéb depressziós tünet is felfedezhető, az egészséges terhesekhez képest. A norvég közegészségügyi intézet kimutatta, hogy a bulimiás várandósoknak alacsonyabb az önbecsülésük és elégedetlenebbek az életükkel, valamint a partnerükkel, a többi terheshez képest.


A bulimia nervosa kórosan nagy mennyiségű táplálék fogyasztásával, majd különböző módokon történő kompenzáló viselkedéssel (önhánytatással, kóros mennyiségű edzéssel, hashajtók szedésével) járó pszichoszociális betegség. Komoly egészségkárosító hatással bír, elsősorban a szervezet folyadék- és sóháztartásának felborulását okozza.

A terhesség és az evészavarok társulása komolyan árthat mind a babának, mind a mamájának. A norvég kutatócsoport 41 000 várandós nőt kérdezett ki az Anya-Gyermek Tanulmány keretei között, Knoph Berg vezetésével. 0,2 százalékuknál, azaz 96 nőnél diagnosztizáltak bulimia nervosát a terhességük első harmadában. Kétharmaduk már a terhesség kezdete előtt is bulimiáról panaszkodott. A bulimiás terheseknél megfigyelhető volt alacsonyabb önbecsülésük, valamint az, hogy kevésbé voltak elégedettek a párkapcsolatukkal. Továbbá a depresszió egyéb tüneteit is mutatták, az egészséges terhesekkel összehasonlítva.

"Sokan közülük huzamos ideig fizikai, vagy szexuális jellegű bántalmazást szenvedett el élete során, és kifejezett depressziós tüneteket ismertünk fel náluk. Az evészavarok, köztük a bulimia is nemcsak fiatal, hanem idősebb korban is előforduló betegség, azonban gyakran tinédzser korban bukkan fel. A nők között tízszer gyakrabban fordul elő az anorexia és a bulimia nervosa, mint a férfiak között. A norvég termékeny korú nők 0,3 százaléka anorexiás, 2 százaléka bulimiás, és 3 százalékuknak a túlzott evésből származó evészavar figyelhető meg."

2008.09.30 09:28:53

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések