Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy fehérje évekkel előre jelezheti a cukorbetegséget

kategória: Diabétesz

A 2-es típusú cukorbetegséget gyakran túl későn, évek elteltével mutatják ki, amikor már károsodtak a vérerek és a szem is. Ezért rendkívül hasznos lenne egy olyan szűrővizsgálat, amely korán azonosítja a kockázatnak kitett személyeket, hogy meg lehessen kezdeni a megelőző kezelést. Lund Egyetem kutatói a Cell Metabolism szakfolyóiratban publikált tanulmányukban egy ígéretes módszerről számoltak be. Kimutatták, hogy azon személyek esetében, akiknek vérében átlagon felüli az SFRP4 fehérje szintje, ötször magasabb a diabétesz kialakulásának valószínűsége a következő néhány évben, mint azokéban, akiknél ez a szint átlagon aluli.

A kutatás vezetője, Anders Rosengren elmondta, ez az első alkalom, hogy összefüggést mutattak ki a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó SFRP4 fehérje és a 2-es típusú diabétesz kockázata között. A Lund Egyetem Diabétesz Központjában végzett kísérletek azt mutatták, hogy a cukorbetegek sejtjeiben jelentősen magasabb a protein szintje.

A tanulmány vezető szerzője, Taman Mahdi azt is elmondta, az általánosan elfogadott elmélet szerint az alacsony szintű krónikus gyulladás meggyengíti a béta sejteket, így azok nem képesek elegendő inzulint felszabadítani. A gyengeségnek kétségtelenül számos oka van, de nyilvánvaló, hogy az SFRP4 protein egy a sok közül.

Anders Rosengen szerint, ha egy normális testsúlyú középkorú személyben már közel tíz évvel a betegség kialakulása előtt ki tudjuk mutatni a cukorbetegség megnövekedett kockázatát, az erőteljes motiváció lehet arra, hogy változtasson az életmódján, és csökkentse a kockázatot. Hosszú távon az eredmények új gyógyszerek kifejlesztéséhez is vezethetnek a 2-es típusú diabétesz ellen, amelyek az inzulintermelő béta sejtekben az SFRP4 fehérje gátlásával csökkentik a gyulladást, ezáltal védve a sejteket.

2012.11.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések