Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Éveket ajándékoz a betegnek az új koszorúérballon

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Megelőzi az ér visszaszűkülését az a gyógyszert kibocsátó ballon, amelyet a szívinfarktus veszélye miatt ültetnek a koszorúérbe. Az életmentő technikai újítást ismertető tanulmányt az Amerikai Szívgyógyász Kollégium Cardiovascular Interventions szakfolyóirata közölte.


Szívroham esetén a koszorúér elzáródását okozó szűkületet az érbe vezetett cső végén lévő ballon feltöltésével kitágítják, és a visszaszűkülés megakadályozása végett egy fémhálóból szőtt, rugalmas hengert is oda helyeznek. Ez a henger - sztent, ahogy világszerte említik angol nevén - nem engedi a veszélyeztetett érszakaszt újra beszűkülni.

Sok új sztent fémrostjainak felszínét olyan gyógyszerekkel is bevonják, amelyek megakadályozzák azon a helyen a véralvadást, a vérlemezkék összetapadását. A korábban beültetett hengerek felszínén ilyen gyógyszeres kezelés nem történt, ezért ott a véralvadás, a visszaszűkülés kockázata megmaradt.

Bruno Scheller német professzor, aki a kérdés világszerte elismert szakértője, munkatársaival sok beteget operált a koszorúérbe vezetett katéter útján az új, gyógyszerrel bevont henger behelyezésével. A kutatók 54 beteget kezeltek a gyógyszert tartalmazó ballon beültetésével, és eredményeiket 54 olyan beteg adataival hasonlították össze, akik gyógyszer nélküli ballont kaptak.

Az új, gyógyszerrel bevont ballon esetén a szövődmény lényegesen ritkább volt. "A gyógyszeres ballon óriási előnye, hogy nem kerül a veszélyeztetett érterületre egy újabb fémréteg" - magyarázták a szakemberek.


Animáció: HáziPatika.com

2012.04.04 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések