Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Év Gyógyszere: vérképző rendszeri daganat ellenes gyógyszer az egyik díjazott

kategória: Daganatos betegségek, Gyógyszerészet

Az eddigi 3,5-5 év helyett a remények szerint akár 10 évre is hosszabbíthatja a myeloma multiplexes betegek túlélését a Janssen-Cilag gyógyszere - az eddigi terápiákkal kombinálva - mondta az Év Gyógyszere díj átadása előtti ünnepségen dr. Udvardy Miklós a DEOEC Belgyógyászati Intézetének igazgatója.

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológia Társaság idén két készítménynek ítélte oda az Év Gyógyszere díjat, az egyik díjazott a Janssen-Cilag gyógyszere, mivel áttörést hozott a második leggyakoribb vérképző rendszeri daganat kezelésében. A hatóanyagra első- és másodvonalbeli kezelés esetén a betegek 95 százaléka reagál - ez kiugró hatékonyság - tette hozzá a hematológus professzor.
A HáziPatika.com kérdésére válaszolva dr. Udvardy Miklós elmondta, hogy amerikai kutatók olyan reményeiknek adtak hangot, hogy az egyébként gyógyíthatatlan rákfajta később krónikus betegséggé válhat, tehát nem ez okozza majd a páciens halálát, mert megfelelő terápiával reményeik szerint évtizedekig elélhet a beteg.
A myeloma multiplex jelenleg a rákos megbetegedések 1 százalékáért, a rákos halálozások 2 százalékáért felelős. Az Európai Unióban évente körülbelül 18 ezer beteg hal meg myeloma következtében.

Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológia Társasághoz a 2008-as pályázatra több cég is jelentkezett, két készítmény állt szoros versenyben egymással, ezért osztottak idén is 2 díjat. (Hasonlóan, mint 1999-ben, 2006-ban és 2007-ben is.)

A myeloma multiplex kezelésére az előző húsz-harminc évben nem volt hatékonyan alkalmazható új kemoterápiás szer. Az Év gyógyszere díjjal elismert vegyület a korábbiaktól eltérő hatásmechanizmusú, innovatív gyógyszermolekula, mely új lehetőségeket nyitott meg a myeloma multiplex kezelésében. E vegyület alkalmazásával a betegek tünetmentes, megfelelő életminőségű állapotba kerülésének esélye a 11-szeresére nő a korábban alkalmazott referencia gyógyszer-kombinációhoz viszonyítva - indokolta a díj odaítélését a Társaság, hozzátéve, hogy a szakemberek reménye szerint a hatóanyag másféle daganatos betegségek kezelésében is hatásosnak bizonyulhat.
A készítmény hozzáférhető Magyarországon, bár egyelőre csak a betegség második és harmadik vonalbeli kezelését támogatja az OEP.
Romány Anna, a gyógyszercég ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy heteken belül megszülethet a döntés, amivel első választott szerré léphet elő a készítmény, melyre körülbelül 300-350 embernek lenne szüksége évente hazánkban.

Az Év gyógyszere díj elbírálásakor a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológia Társaság az alábbi szempontokat mérlegeli:
A hatóanyag új hatásmechanizmuson alapul-e,
a gyógyszer áttörő kémiai és/vagy biológiai tudományos felfedezést testesít-e meg,
a gyógyszer hazánkban hiánypótló-e az adott terápiás területen,
a gyógyszernek kevesebb-e a mellékhatása, mint a hasonló kémiai szerkezetű/terápiás célra, Magyarországon rendelkezésre álló hatóanyag(ok)/ készítmény(ek)é,
a hatóanyag metabolizmusa és farmakokinetikája kedvezőbb-e, mint a hasonló kémiai szerkezetű/terápiás célra Magyarországon rendelkezésre álló hatóanyag(ok)/ készítmény (ek)é,
a hatóanyagnak kevesebb-e az interakciós lehetősége,
a készítménynek jobb-e a terápiás hatása, mint a hasonló kémiai szerkezetű/terápiás célra Magyarországon rendelkezésre álló hatóanyag(ok)/ készítmény(ek)é,
a készítmény kiszerelése olyan-e, ami jobb alkalmazhatóságot biztosít a beteg és/vagy a kezelőszemélyzet számára,
a készítmény javítja-e az egészségügyi ellátás költséghatékonyságát,
a készítményben jelentős-e a hazai hozzáadott érték.

Kéky Kira

2009.04.30 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szex 50 után

Tényleg csak a húszéveseké a világ? A legkevésbé sem! Az életkor előrehaladtával megváltozik ugyan a szexualitás, de ettől még nem kevésbé fontos, mint fiatalabb korban. Hogyan lehet kielégítő szexuális életünk az élet második felében? Beszéljünk...

tovább


Szponzorált hirdetések