Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Európai utasok Kolozsvárról

kategória: Programajánló

Többek között Berszán Zsolt, Adrian Ghenie és Victor Man, összesen 32 művész és 17 művészeti intézmény bemutatásával járja körül átfogóan a "Kolozsvár-jelenség", azaz a helyi alkotók nemzetközi sikerének titkát a Műcsarnok Európai utasok - Kolozsvári képzőművészet az ezredforduló után című kiállítása. Az ötlet abból a sikerből ered, amelyet a kolozsvári iskola kifejezés jelent az elmúlt évtized óta: egyedülálló jelenség, hogy egy háromszázezres városból szinte minden évben jelentős művészek kerülnek ki nagyon komoly kiállítóhelyekre, galériákba New York-tól Párizsig. A tárlat reprezentatív módon mutatja be a kolozsvári képzőművészet alkotóit, intézményeit és új törekvéseit; javarészt főműveken keresztül.

Szokás a Kolozsvár-jelenségben a "titkot" keresni, annak vélhetően több oka van - véli Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója. - A legfontosabb, hogy tehetséges művészekre van szükség, akik egy időben léptek színre; ebben nagy szerepet játszik a komoly oktatómunkát folytató kolozsvári képzőművészeti egyetem. Emellett épp jó időben indult néhány remek művészeti folyóirat és galéria is a városban. "Ez így mind együtt eredményezte ezt a szép sikert, amelyre mi is büszkék lehetünk egy kicsit, mert a 32 kiállító művész között szép számmal szerepelnek magyarok. Ők nem származásuk miatt kerültek be a válogatásba, hanem mert kiemelkedően jók."

A július 1-jéig látogatható kiállítás gazdag kísérőprogramjáról a Műcsarnok honlapján találni részletes információkat.

2012.04.27 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Aranyér

  13 tipp az aranyér megelőzésére

  Nem feltétlenül kell mindennap elszenvednünk azt a sok kellemetlenséget, ami az aranyérrel jár, megelőzésére kellő hangsúlyt fektetve ugyanis búcsút inthetünk az altáji fájdalmaknak és vérzéseknek. Tippek, tanácsok.

  tovább

  Tippek:

  A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.

  Tesztajánló

  Asztma-kontroll teszt

  Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


  Szponzorált hirdetések