Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Európai összefogás az elhízás ellen

kategória: Elhízás, Táplálkozás

Idén első alkalommal rendezték meg az Európai Elhízás Elleni Napot május 22-én, szombaton. A kampány szlogenjével, amely úgy hangzik, hogy "5-10 százalékkal egy egészségesebb Európáért", arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy már 5-10 százalékos testsúlycsökkenésnek is igen pozitív élettani hatásai lehetnek, már ekkora fogyás is javíthatja a túlsúlyos és elhízott európai polgárok állapotát. Hazánkban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottsága állt a kezdeményezés mellé.

Az Európai Elhízás Elleni Nap (European Obesity Day, EOD) alapítóinak célkitűzése az, hogy megértessék: az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi kockázati tényező, olyan súlyos betegségek rizikóját növelheti, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az ízületi panaszok, illetve a metabolikus szindróma néven ismert tünetcsoport.

"Tíz százaléknyi testsúlycsökkenéstől az elhízással kapcsolatos daganatos betegségek előfordulása 40 százalékkal, a diabétesszel összefüggő betegségek harminc százalékkal, a szív- és érrendszeri betegségek pedig 20 százalékkal csökkenthetők" - mondta dr. Pados Gyula, a Szent Imre Kórház Lipid Részlegének vezető főorvosa.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy a testsúly csökkentése hosszadalmas, gyakran nehézségekkel teli folyamat, melyhez nemcsak a túlsúlyos egyének elszántságára, de szélesebb körű összefogásra van szükség. "A túlsúlyosaknak és elhízottaknak az egészségügyi szakemberek segítségére, támogatására van szükségük a testsúlycsökkentéshez és az egészséges testsúly megtartásához egyaránt" - írta Jean-Paul Allonsius, az EOD alapítója. "Az európai kormányzatoknak és döntéshozóknak többet kell tenniük annak érdekében, hogy ösztönözzék az obezitás kezelésének átfogó megközelítését."

Amellett, hogy a jövőben rendszeresen, minden év májusában szeretnék megrendezni az Európai Elhízás Elleni Napot, állampolgári kezdeményezés is indítottak: lehetőség van egy online petíció aláírására. Az Európai Bizottság pedig vállalta, hogy ha a petíció aláíróinak száma eléri az egymilliót, napirendre tűzi a problémát és konkrét intézkedésekkel segíti majd, hogy a lakosság minél szélesebb körben értesülhessen az elhízás kezelésének lehetőségeiről.

A petíciót az alábbi linkre kattintva érhetik el:
http://hu.obesityday.eu/hu/europai-allampolgari-kezdemenyezes-peticioja


Huták Judit

2010.05.23 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések