Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kiégés és más munkahelyi veszedelmek

kategória: Pszichológia

Nagyobb a kockázata a burn-out (kiégés) szindróma megjelenésének azoknál, akik csak kötelességtudatból maradnak régi munkahelyükön, vagy csak azért, mert úgy érzik, nincs más lehetőségük."Ha valaki csak azért tart ki munkaadója mellett, mert szerinte nincs más választása, könnyen elfásulhat. Ez azonban végül ahhoz vezethet, hogy felmondanak neki, ezért kell mégis távoznia" - mondta el a kutatás társszerzője, Alexandra Panaccio, a montreali Concordia Egyetem üzleti iskolájának adjunktusa.

"Ez azt jelenti, hogy a munkaadóknak minimalizálniuk kellene az alternatívamentes elköteleződések mértékét a munkavállalók kompetenciáinak fejlesztésével" - vonta le a következtetést. Így az alkalmazottak nagyobb mozgásszabadságot érezhetnek, ami paradox módon maradásra sarkallja őket.

A Human Relations című folyóiratban megjelent kutatást 260 munkavállaló bevonásával végezték el. A 34 éves átlagéletkorú résztvevőket többféle pozícióból toborozták. Kiderült, hogy a magas önbecsülésű embereket érinti a legrosszabban a perspektíva hiánya. Ez azért lehet, mert a helyzet nem illeszkedik bele az önmagukról mint hozzáértő és fontos emberről alkotott képbe.

Ha valaki kötelességből marad meg a helyén, annak más hatása lehet. "Elképzelhető, hogy az érzelmi kötelék hiánya, a kötelességtudat miatti hűség egyfajta lekötelezettség érzetét kelti - az önállóság hiányát, ami idővel nagyon megterhelő" - magyarázta Alexandra Panaccio. 

2012.04.20 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések