Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A lelket is megterheli a cukorbetegség

kategória: Diabétesz

Sokan tudják, hogy a cukorbetegség súlyosan károsíthatja a fizikai egészséget. Ezenkívül azonban érzelmeinket is befolyásolhatja, érzelmeink pedig felboríthatják a diabétesz kontrollját. A vércukorszint szélsőséges értékei jelentős hangulatváltozásokat okozhatnak, és a kutatók most azt állítják, hogy a vércukorszint gyakori változásai (másként: a glikémiás variabilitás) is hatást gyakorolhanak a cukorbetegek kedélyállapotára és életminőségére.


A depressziót régóta összefüggésbe hozzák a diabétesszel, különösen a 2-es típussal, de az nem egyértelmű, hogy a depresszió váltja ki valahogyan a cukorbetegséget, vagy a cukorbetegség vezet a depresszióhoz. "A diabétesz olyan sok aggodalommal jár, ami már kimeríti a beteget, ettől erőtlennek érzi magát - mondja Joe Solowiejczyk, a kaliforniai Johnson and Johnson Diabétesz Intézet kutatója. - Fontos elismerni, hogy időről időre összeroppanhatnak. Vannak olyan napok, amikor frusztráltnak, szomorúnak és fizikailag kimerültnek érzik magukat. Ez akkor válik gonddá, amikor a beteg nem képes folytatni a normális életet, és folyamatosan nem szentel elég figyelmet cukorbetegségének. Azon kívül, hogy a diabétesz megnöveli a súlyos szövődmények kockázatát, a kontrollálatlan cukorbetegség a depressziót is súlyosbítja, ördögi kör alakul ki."

A depresszió megnövekedett kockázata mellett a diabétesz percről percre befolyásolhatja a kedélyállapotunkat. Alacsony vércukorszint esetén például a beteg ingerlékennyé, sőt akár agresszívvá válhat, de a magas vércukorszint is hangulatváltozásokhoz vezethet, és befolyásolhatja koncentrációs készségünket.

A Diabetes Technology and Therapeutics szakfolyóiratban megjelent egyik szűk körű kutatásból az derült ki, hogy a vércukorszint gyakori ingadozása a 2-es típusú diabéteszben szenvedő nőkben alacsonyabb életminőséggel és negatív hangulatokkal áll összefüggésben.

Bár a cukorbetegség és a vércukorszint valóban befolyásolja az érzelmeket, az érzelmek is hatást gyakorolhatnak a betegek vércukorszintjére és diabétesz kontrolljára. A szaklap ugyanazon számában közzétett másik kutatásból az derült ki, hogy a diabéteszben nem szenvedő bungee jumpingolókban az ugrással összefüggő stressz jelentősen megnövelte a vércukorszintet. A szervezet normális "menekülj vagy küzdj" reakciója következtében a stresszhormonok szintje is megemelkedett. Amikor ez történik, a máj glükózt szabadít fel, hogy energiát biztosítson a szervezet sejtjeinek. A cukorbetegek azonban nem rendelkeznek elég inzulinnal ahhoz, hogy ezt a glükózt a sejtekbe engedhessék, ezért ahelyett, hogy energiát termelne, a cukor felhalmozódik a vérben.

Ráadásul a 2-es típusú diabéteszben szenvedőkkel szemben rengeteg előítélet is van a társadalomban. A többségük túlsúlyos, és ülő életmódot folytat, de a túlsúly önmagában nem okozza a betegséget. A cukorbetegség kialakulásában más tényezők is szerepet játszanak, például a genetikai hajlam. Mivel azonban a testmozgás és a fogyás megelőzheti a 2-es típusú diabéteszt, a társadalom gyakran hibáztatja ezeket a betegeket állapotukért.

Solowiejczyk szerint éppen ezért ha valaki állandóan ingerlékeny, dühös vagy szomorú, feltétlenül beszéljen szakemberrel. Ilyen esetben fennállhat annak veszélye, hogy elhanyagolja a betegségét.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ami az időseket sújtja...

"A magány se nem jó, se nem rossz, hanem felerősíti az érzelmeket. A boldog magányos nagyon boldog, a szomorú magányos rendkívül szomorú."- vélekedik Tonino Capone, olasz filozófus.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések