Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halálos klímaváltozás

kategória: Egészség nyáron, Gondolta volna?, Öregedés

Már a hőmérséklet enyhe ingadozásai is a halálozás megnövekedett kockázatának tehetik ki a diabéteszben, szívelégtelenségben, tüdőbetegségben és más krónikus betegségekben szenvedő idős embereket az idei nyár folyamán - vetíti előre egy új kutatás. A bostoni Harvard Egyetem orvosi karának kutatói kimutatták, hogy az éghajlatváltozással összefüggő hőmérséklet-ingadozás évente több ezer emberéletet követelhet.

A Proceedings of the National Academy of Sciences online kiadásában megjelent tanulmány szerzői szerint a klímaváltozás, különösen az USA közép-atlanti államaiban, valamint Franciaország, Spanyolország és Olaszország egyes területein fokozhatja a nyári hőmérséklet váltakozásait, és ez súlyos közegészségügyi kockázatot jelenthet. "Eddig nem ismertük pontosan a hőmérsékleti minták hatását a hosszú távú mortalitásra. Mostani kutatásunk azonban kimutatta, hogy a kánikuláktól függetlenül a nyári hőmérsékletek nagy napi váltakozása rövidíti a várható élettartamot - számolt be a tanulmány vezetője, Antonella Zanobetti. - Ez a változékonyság káros lehet a fogékony emberekre."

Az amerikai Medicare 1985 és 2006 közötti adatainak segítségével 3,7 millió krónikus betegségben szenvedő, 65 éven felüli, 135 amerikai nagyvárosban élő ember hosszú távú egészségi állapotát követték nyomon. Az elemzés azt mutatta, hogy azokban az években, amikor a nyári hőmérséklet változékonyabb volt, magasabb volt a halálozás aránya. Ez a trend igaznak bizonyult az összes vizsgált városban. A kutatók azt is megállapították, hogy a nyári hőmérséklet változékonyságának minden egy Celsius fokos növekedése 2,8-4 százalékkal növeli a halálozás kockázatát a krónikus betegségekben szenvedő idős emberek esetében.

Joel Schwartz, a tanulmány társszerzője elmondta, az emberek alkalmazkodnak saját városuk szokásos hőmérsékletéhez, ezért a magas hőmérséklet ellenére Miamiban nem magasabb a mortalitás, mint például Minneapolisban. A szokásos hőmérséklet változékonyságához azonban nem lehet könnyen alkalmazkodni. A népesség elöregedése, a krónikus betegségek terjedése és a klímaváltozás következtében fellépő hőmérséklet-ingadozás pedig együttesen azzal fenyeget, hogy ez egyre nagyobb gond lesz.

2012.04.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Találkozás a halállal

Nemigen szoktunk beszélni róla, szépítjük, kerüljük, hárítjuk a testi elmúlás gondolatát is, akár magunkról, akár szeretteinkről van szó, nem tudunk mit kezdeni a rettenetes valósággal. Milyen hát a halál, testközelből?

tovább


Szponzorált hirdetések