Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Érvek az áfonya mellett - a vérnyomást és a vércukorszintet is csökkenti

kategória: Magas vérnyomás, Táplálkozás, Zöldség-gyümölcs

Az Egyesült Államokban 2009-ben 165 millió kilogramm termesztett áfonyát fogyasztott el a lakosság. Bár a gyümölcs jótékony hatásai régóta ismertek, újabb kutatások igazolták, hogy az alacsony cukortartalmú áfonya segíthet csökkenteni a cukorbetegségre és magas vérnyomásra való hajlamot is.

Arpita Basu étkezéstudományi professzor és kollégai az Oklahoma Állami Egyetemről kutatásaik során rájöttek, hogy napi egy pohár áfonyaital elfogyasztása nyolc héten keresztül 7-8 ponttal csökkentheti a szisztolés vérnyomást.

Basu professzor szerint az áfonya fogyasztása a magas vérnyomásban szenvedőknek és a cukorbajosoknak egyaránt ajánlott, hiszen a gyümölcs segíti az inzulinszint normalizálásában.

"Természetesen ez csak egy előzetes kutatás, így az adatok sem vehetők készpénznek. Ha eddig nem ettünk túl sok áfonyát, vagy nem szeretjük, most se kezdjük el marokszám enni, de ha kedveljük ezt a savanykás gyümölcsöt, nyugodtan fogyasszuk kedvünkre, hiszen jót teszünk vele szervezetünknek."

2010.10.13 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Téli ízek, illatok

Egy csendes estén a hóesést nézni a meleg szobából, egy pohár forralt borral a kézben... Nincs is ennél kellemesebb program a hideg időben.

tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések